Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna är ny kyrkvärd – "Roligt med en ung person som kan axla ansvaret i framtiden"

Anna Dellerhagen är ny kyrkvärd i Sätersbygdens församling.
– Jag ser fram emot ser att träffa församlingsmedlemmarna och personalen, säger Anna som vill läsa vidare till präst.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

I söndags välkomnades Säterbon Anna Dellerhagen som ny kyrkvärd i Säterbygdens församling. Nu på söndag medverkar hon i sin första gudstjänst.

– Det känns jättekul. Jag går kyrkans grundkurs på Stiftsgården i Rättvik och läser bland annat mycket om kyrkans historia. Jag var nyfiken på att bli kyrkvärd och fick frågan av Sten Ljusteräng, en av kyrkvärdarna om jag också ville bli det, berättar Anna Dellerhagen.

Mattias Rådbo, vikarierande kyrkoherde i Säterbygdens församling, tycker att det är roligt att Anna nu är ny kyrkvärd.

– Annars är kyrkvärdarna äldre män, det är roligt med en ung tjej. Antalet kyrkvärdar inom församlingen varierar och det är ingen stor omsättning på dem. Detta är ett förtroendeuppdrag och man blir inte alls rik på det. Det känns speciellt roligt att det kommer en ung person som kan axla upp ansvaret inför framtiden, tycker Mattias Rådbo.

LÄS ÄVEN: Mattias Rådbo vikarierar som kyrkoherde i Säterbygdens församling.

Vad ingår då i arbetsuppgifterna för en kyrkvärd? Det är kyrkorådet som utser kyrkvärdarna och uppgifterna handlar mycket om välkomnandet bemötande gentemot kyrkobesökarna.

– Bland annat genom att dela ut psalmböcker, läsa texter och medverka i gudstjänsterna. Kyrkvärdarna ska se till att människorna känner sig sedda och delaktiga. Det är viktiga uppgifter, säger Mattias Rådbo.

Anna Dellerhagen har målet att läsa vidare framöver och har sökt ekonomiskt stöd hos församlingen för sina studier.

– Min ambition är att kunna läsa vidare till präst. När jag har läst klart i Rättvik så vill jag läsa vidare i Uppsala, teologi och religionsvetenskap. Jag känner ett väldigt stöd från församlingen. Alla är så hjälpsamma, säger Anna Dellerhagen.

– Man kan vända sig till sin "hemmaförsamling" och söka ekonomiskt stöd till sina studier inom detta. Vi vill självklart vara med och stötta Anna, som ju bor här i Säter, säger Mattias Rådbo.

– Det ekonomiska stödet från församlingen betyder jättemycket för mig, tillägger Anna Dellerhagen.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få börja jobba och träffa församlingsmedlemmarna och personalen. Det är häftigt att få ha kyrkan som ett arbetsrum. Det här blir ju hemmaplan för mig, säger Anna Dellerhagen.

Hon har flera tankar på hur kyrkan ska kunna nå ut till fler, framförallt de yngre.

– Många yngre kanske inte är så vana vid att gå i kyrkan. Jag vill bland annat använda Facebook för att nå ut till de yngre, säger Anna Dellerhagen, som dagarna före jul lade upp några bilder från sitt kyrkobesök, vilket fick stor respons.

– Jag skrev att jag gick till kyrkan en stund och fick lite lugn och ro mitt i julstressen. Det var många som kommenterade och tyckte att det var ett bra tips. Folk kanske inte tänker på kyrkan på det sättet, att man kan gå till kyrkan nästan när man vill och söka lugn och ro, att det inte behöver vara gudstjänster där för att man ska kunna gå dit, säger Anna Dellerhagen.

Läs fler nyheter från Säters kommun.