Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler Landstinget Dalarna

Dalarnas privata vårdcentraler rasar.
Nu ställer den en fråga till konkurrensverket och tar samtidigt strid mot landstinget Dalarna.
– Vi tycker att det är viktigt med konkurrensneutralitet, säger Stina von Post, verksamhetschef vid Falu vårdcentral.

Fem privata vårdcentraler i Dalarna, Vårdcentralen Koppardalen och Avestahälsan i Avesta, Vårdcentral Engelbrekt i Ludvika, Läkarhuset i Borlänge samt Falu vårdcentral i Falun, är det som står bakom anmälningen till konkurrensverket.

– Vi har ställt en fråga som vi hoppas få svar på, fortsätter Stina von Post.

Anledningen till anmälningen är att vårdcentralerna anser sig missgynnande i förhållande till de landstingsdrivna.

I detaljnivå handlar det om att Landstinget Dalarna har beslutat att ersätta privata vårdcentraler med en momskompensation på tre procent för exempelvis hyror, hjälpmedel och porto

Enligt anmälan innebär det en fördyring för de privata vårdcentralerna med 490 000 kronor jämfört med de landstingsdrivna vårdcentralerna.

Dessutom riktar anmälan kritik mot att de privata vårdcentralerna nekas datafiler över vilka patienter som kan debiteras för att ha fått medicin utskrivet efter telefonkontakt.

Enligt de privata vårdcentralerna kan det sammanlagt handla om en kostnad på 600 000 kronor.

– Vi tycker att det är viktigt med konkurrensneutralitet i ersättningsfrågan, utvecklar Stina von Post.

Nu ligger ärendet hos Konkurrensverket.

– Det finns tre möjligheter. Antingen får vi inget svar, eller så anser de att vi har fel. Eller såå får vi rätt. Just nu tänker jag ingenting utan det är bara att vänta in ett svar från konkurrensverket.