Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan kom som en överraskning

Anmälan till konkurrensverket kom som en överraskning för landstingsledningen.
– En nyhet för mig. Vi måste naturligtvis titta på det här, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Rent spontant vill hon inte medge att privata vårdcentraler missgynnas av landstinget.

– Generellt sett – i och med den nya etableringsrätten inom vården - är det inte de privata vårdcentralerna som missgynnas. Det är i stället landstingen, säger hon.

Ingalill Persson menar att de privata aktörerna kan agera fritt ekonomiskt på ett sätt som landstingen inte får.

– För landstingen är etableringsrätten inte konkurrensneutral. De privata kan exempelvis ta betalt för den faktiska kostnaden för tilläggstjänster. Det handlar exempelvis om injektioner och hälsoundersökningar som en del efterfrågar. Det får vi i det offentliga inte göra. De som missgynnas av systemet är landstingen, som inte får agera fritt på en fri marknad, säger hon.

Landstingsledningen räknar med att så småningom få ta del av vårdcentralernas anmälan till Konkurrensverket.

– Påståendet att de skulle ha missgynnats för 600 000 kronor vardera var en nyhet för mig. Jag har inte kontaktats av de privata vårdcentralerna om detta tidigare. Möjligtvis har de haft en dialog med vårt hälsovalskansli. I vilket fall som helst ska vi ta del av anmälan innan vi kan uttala oss närmare om saken, säger landstingsrådet Ingalill Persson.