Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita visar några av sina porslinsdockor

Årets upplaga av Konstrundan arrangeras kommande lördag och söndag, allhelgonahelgen.
I Saxdalens Folkets hus kommer Anita Jakobsson att visa några av alla porslinsdockor som hon tillverkat.

Konstrundan, som ett par gånger också arrangerats under namnet Kulturrundan, är årligen återkommande.

Tyngdpunkten är lagd på konst, men även konsthantverkare deltar och varje år är det under allhelgonahelgen som det på olika platser i Ludvika kommun finns möjlighet att ta del av utbudet.

Flera av utställarna visar sina alster i Saxdalens Folkets hus, bland andra konstnärerna Frans van Bruggen, Christine Tomtlund, Lina Karlsson, Cornelia Batalow (foto) och Petrea Karlsson.

73-åriga Anita Jakobsson från Saxdalen har sedan 1991 tillverkat porslinsdockor och i helgen deltar hon för första gången i Konstrundan. På hemmaplan kommer hon att visa några av alla sina dockor och berätta hur de tillverkas.

– Jag tycker om dockor. Så läste jag en annons i en tidning om en kurs i att tillverka porslinsdockor. Jag anmälde mig och kom med i kursen, som var i Degerfors, och sedan dess har jag till och från hållit på med det här, berättar Anita.

Hon tycker att det är ett roligt sätt att göra dockor eftersom det går att göra så många olika varianter och storlekar.

För ändamålet har Anita skaffat ett antal gjutformar från Tyskland och USA. Porslinsmassan köper hon via återförsäljare och ibland från Tyskland.

– Det är en ganska dyr hobby, erkänner hon.

Till de större dockorna gjuter Anita ett ansikte, armar och ben. När delarna torkat, putsar hon dessa och sedan bränns delarna. Anita jobbar med så kallad biskviporslin vars yta inte är blank, utan matt och lite sträv.

När porslinsdelarna är klara syr hon själva kroppen, som är stoppade med konstfiber, och sätter ihop de olika delarna.

Genom åren har Anita tillverkat 50–60 dockor. Några av dem har hon gett till barn och barnbarn, övriga finns hemma i villan i Saxdalen.

– Mina dockor är inte till försäljning, påpekar hon bestämt.