Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörigvården i fokus den här veckan

En del av de män och kvinnor som i dag tar hand om en sjuk och svag partner i hemmet kanske inte nåtts av informationen från kommunen att vederbörande kan få avlösning i upp till tio timmar i månaden.
– Det finns säkert ett stort mörkertal, tror Ketty Markstedt, anhörigsamordnare på Smedjebackens kommun.

Hon gör uttalandet med anledning av att anhörigvården uppmärksammas med en nationell vecka och en egen dag (lördag).

Den som i Smedjebackens kommun vill ha hjälp och avlösning i hemmet får vända sig till en biståndshandläggare. När ansökan godkänts och önskemålen om vilka dagar och timmar man vill ha hjälp framförts går hanteringen över till en pool med vård- och omsorgspersonal, varifrån en avlösare skickas ut.

– Vi har sex personer i den här poolen, förklarar Ketty Markstedt.

Vilka sysslor kan det handla om?

– Det kan vara något så enkelt som att den som ansökt om avlösning vill lägga sig och vila en stund, kanske ta en promenad eller åka och handla. Vi lägger inga värderingar på uppdraget, säger Markstedt.

Någon kanske vill ta ut en hel dag för att göra något speciellt men mer än tio timmar i månaden medges inte. Tjänsten omfattar måndag till fredag.

Ketty Markstedt bläddrar i statistiken för de senaste åren och kan då konstatera att 2010 användes 198 timmar för anhörigavlösning och 209 timmar förra året.

Att få prata med andra anhörigvårdare i samma situation och kanske utbyta råd och erfarenheter är tanken med de tre anhöriggrupper som finns i kommunen.

– Kommunen ligger bakom två av dem och den tredje består av representanter för frivilligorganisationer, upplyser Ketty Markstedt.

Till stöd för verksamheten finns också en referensgrupp.

Markstedt tror att det finns många som kanske skulle ha behov av anhörigavlösning men som av olika anledningar inte hört av sig till kommunen.

– Med tanke på att vi bor i en kommun med många gamla människor tror jag att det är stort mörkertal.

Ketty Markstedt ägnar 25 procent av sin arbetstid till anhörigstöd, resterande tid gör hon inom demensvården.

Information om anhörigstöd finns på kommunens hemsida och via hemtjänsten distribueras broschyrer om verksamheten.