Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörig överklagar friandet av brandbilsföraren

Falu tingsrätt friade föraren till förra sommarens brandbilsolycka från vållande till annans död och för vårdslöshet i trafik.
Men nu överklagar en anhörig till en av de omkomna den friande domen.

Det var förra sommaren som en brandbil under utryckning kraschade ner i en ravin. Brandbilsföraren åtalades senare för vållande till annans död och för vårdslöshet i trafik, men i slutet på oktober i år friades han på samtliga punkter av Falu tingsrätt.

Åklagaren Kristofer Magnusson sa för några veckor sedan att man inte skulle överklaga, och att han och anhöriga till de två omkomna var överens om att acceptera den friande domen.

Men 18 november, sista dagen för överklagan, har en av de anhöriga alltså valt att överklaga.

När tidningen kontaktar honom vill han inte kommentera utan hänvisar till vad han skrivit i överklagandet till Svea hovrätt.

Där skriver han bland annat att föraren tar på sig ansvaret som chaufför av brandbilen och att han har ansvar för att passagerarna ska komma fram till olycksplatsen. "Han överskrider hastighetsbegränsningarna och därmed ökar ansvaret ytterligare. (...) Jag anser att han brustit i sitt ansvar på flera punkter..." skriver den anhörige.

En åklagare kan alltid överklaga, men Kristofer Magnusson valde att inte göra det.

– Men en målsägande kan också överklaga, och det kan man anse den här personen vara då denne är anhörig till en av de omkomna, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt.

Svea hovrätt har tagit emot överklagandet och lämnat besked om det till den friade brandbilsföraren. Han har nu, via sitt juridiska ombud, två veckor på sig att yttra sig i frågan.

Brandbildförarens advokat Lars Morell är i nuläget återhållssam med kommentarer.

– Jag har ingen uppfattning om det här i nuläget eftersom jag ännu inte vet hur överklagan ser ut. Men mitt uppdrag som försvarare kvarstår här och är jag förelagd att yttra mig är det min skyldighet.
Senast om en vecka vet jag hur det rent juridiskt ser ut, säger han.

När Svea hovrätt tar upp överklagan kommer det förmodligen att ske utan en ny huvudförhandling med målsägande och brandbilsföraren.

Domen i hovrätten kommer då att grunda sig i den bevisning som presenterades när målet togs upp i Falu tingsrätt tidigare i höstas.

Tidningen har sökt åklagare Kristofer Magnusson men utan resultat.