Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änglavakt vid våldsam olycka

/
  • Änglavakt. Räddningsledaren Anders Karlsson kunde konstatera att föraren av tankbilen med kallolja hade änglavakt. Vägavkörningen blev våldsam och tankbilen blev liggande mitt i slänten på ena sidan och det krävdes ett omfattande bärgningsarbete.

Annons

Tankbilen rullade halvvägs nerför en mycket brant slänt och föraren en man i 30-årsåldern hade änglavakt. Vad som orsakat olyckan är inte klarlagt. Men mycket tyder på att föraren kommit för långt ut mot vägkanten och denna har sen skurit. Fordonet gick genom ett vajerräcke och rullade nerför slänten och blev halvvägs nerför denna liggande på sidan. Föraren en man i 30-årsåldern skadades vid olyckan men var vid medvetande då han togs om hand av ambulanspersonalen. Den skadade klagade enligt uppgift på smärtor i nacken och ryggen och fördes till Torsby lasarett. Enligt uppgift hade föraren som var ensam i tankbilen inte ådragit sig några allvarligare skador och man kan utan överdrift påstå att föraren hade änglavakt.

När larmet om olyckan kom sattes ett stort räddningspådrag in och tre ambulanser, brandkår och tre polispatruller sändes till olycksplatsen. Väl framme kunde man konstatera att det var bara en person i tankbilen och att denna hade ådragit sig skador men inga allvarliga sådana.

Innan bärgningsarbetet kunde påbörjas var man tvungen att tömma tankbilen på den kallolja som fanns cirka 8-10 kubikmeter samt tankbilens dieseltank. Detta arbete beräknades vara klart fram mot midnatt och först då kunde man sätta igång med bärgningsarbetet. Europaväg 45 stängdes av på olycksplatsen under flera timmar på grund av det svåra och tidskrävande bärgningsarbetet.

Den kallolja som fanns i tankbilen är ingen farlig vätska och den används i måleri. Enligt räddningspersonal på platsen fanns det ingen risk för någon explosion.

På den vägsträcka där tankbilen körde av vägen är vägen både bred och rak men med branta slänter på sidorna. Att tankbilen kört av just efter den här vägsträckan tyder på att den har kommit utanför vägkanten och föraren har sen tappat kontrollen över fordonet som plöjt en fåra på ett trettiotal meter innan den rullade halvvägs nerför slänten. En väg nedanför slänten som går till Holselens fäbodar fick också spärras av eftersom man var rädd för att tankbilen skulle kunna rulla nerför resten av slänten och då bli liggande över den gamla Värmlandsvägen.

Polis och räddningstjänst menade att det var ett mirakel att inte föraren skadades svårare vid den här våldsamma tankbilsolyckan.

Mer läsning

Annons