Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ängeln på Malmskillnadsgatan" kommer till Säters kyrka för en samtalskväll

Elise Lindqvist, även känd som "Ängeln på Malmskillnadsgatan", kommer till Säters kyrka på tisdag.
– Det blir en samtalskväll med en fantastisk kvinna, säger kyrkoherden Mattias Rådbo.

Ingrid Weilguni Larsson, församlingspedagog i Säterbygdens församling, kom med idén om att bjuda in Elise Lindqvist till Säters kyrka. Elise kommer till Säter nu på tisdag kväll. Hennes samtalskväll börjar klockan 18.30 i Säters kyka.

– Elise är verksam i Klara kyrka i Stockholm och i flera år har vi åkt till Klara kyrka med konfirmandgrupper. Klara kyrka har mycket hjälpverksamhet varje vecka, bland annat soppkök för hemlösa, berättar Ingrid Weilguni Larsson.

Ingrid föreslog för Mattias Rådbo, vikarierade kyrkoherde i Säterbygdens församling, att församlingen skulle bjuda in Elise Lindqvist.

– Jag har följt Elise och sett dokumentären om henne. Därför nappade jag direkt när Ingrid föreslog detta, berättar Mattias Rådbo.

Sedan 20 år tillbaka arbetar Elise Lindqvist ideellt med att hjälpa människor.

– Det rör sig främst om de prostituerade kvinnorna på Malmskillnadsgatan. Hon hjälper dem genom att ge dem mat och varma kläder. Målet är att hjälpa dem därifrån, säger Ingrid Weilguni Larsson.

– Elise har levt samma liv som dessa kvinnor gör och det är nog därför som hon lyckas komma så nära dem. Hon inger hopp i dem, säger Mattias Rådbo.

De senaste åren har Elise Lindqvist blivit uppmärksammad i TV-dokumentären "Ängeln på Malmskillnadsgatan", vilket även är titeln på hennes självbiografi som kom ut 2013.

– Elise har även sommarpratat, 2012, och blev uppmärksammad i galan "Svenska Hjältar" nu i december där hon fick utmärkelsen "Svenska Hjältars Livsgärning". Hon har levt ett förfärligt liv men har en enorm karisma när hon berättar om sin livshistoria. Speciellt om man är en liten grupp som lyssnar, säger Ingrid Weilguini Larsson och fortsätter:

– Flera av konfirmanderna som har varit med till Klara kyrka har gråtit och velat krama om henne när hon har berättat sin livshistoria. Hon är en fantastisk kvinna.

Är det vanligt att Elise är ute och berättar så här?

– Jag tror att hon har blivit ännu mer eftertraktad efter den uppmärksamhet som hon har fått de senaste åren men jag vet inte hur ofta hon är ute så här och berättar. Elise Lindqvist är nyss fyllda 80 år men hon säger att hon bara är 20 år, eftersom hon bara räknar de 20 senaste åren som hon har varit drogfri, säger Ingrid Weilguni Larsson.

Församlingen kallar inte arrangemanget för en föreläsning utan för en samtalskväll.

– Vi tror att detta kan tilltala många, att det är många som är intresserade av att höra hennes historia. Vi tror att det kan komma mycket folk och det är därför som vi har valt att hålla samtalskvällen i kyrkan, säger Mattias Rådbo.

Elise Lindqvists bok "Ängeln på Malmskillnadsgatan" kommer att finnas till försäljning under kvällen.

– Jag har sett på Facebook att flera av våra gamla konfirmander har sett detta och att de vill komma och lyssna på Elise igen, säger Ingrid Weilguni Larsson.

– Och det kostar inget att komma och lyssna, detta är redan "betalt" av kyrkans medlemmar, kan man säga. Vi vill gärna att detta med samtalskvällar i kyrkan ska bli något återkommande, säger Mattias Rådbo.

LYSSNA: Här kan du lyssna på Elise Lindqvists sommarprat från 2012.

Läs fler nyheter från Säters kommun.