Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelica trivs på Tallheds dragracingfest

72 deltagare ställde upp under helgens dragracingsfest upp vid Tallheds flygplats i Orsa. En av dem är 17-åriga Angelica Larsson från Färnäs. Efter SM-silver i juniorklassen Modyfeid så lämnade hon juniordragstern i höstas.
– Nu har jag tagit klivet upp några klasser och kör större bilar, berättar Angelica.

Annons

Tidningen träffar henne i depån under helgens dragstertävlingar på Tallhed i Orsa.

Anfgelica har just avslutat en av sina kvalkörningar och ligger på fjärde plats. Målet för henne är att under söndagens utslagningsomgångar nå finalen och möta sin förebild mamma Annica och besegra henna.

Söndagen inleddes med åttondelsfinaler. Där blev tyvärr Angelica utslagen i en tidigare runda. Kampen med mamma får vänta till en kommande tävling.

Angelica började tävla med dragster när hon var tolv år och efter förra årets framgångar med SM-silver kretsar hela hennes liv kring dragsporten där det gäller att köra sträckan 402 meter så fort som möjligt.

– Förra året startades ett gymnasieprogram program med inriktning på motorsport i Tierp norr om Uppsala. Den heter Fordon och Transport och jag går nu första året med inriktning på dragracing.

Angelica är en av tolv elever i klassen och tre av dem inklusive Angelica studerar med inriktning på dragsport.

– Det är som en dröm att kunna syssla med det här på skoltid. Under första året har det blivit mycket teori med lite praktiska övningar på att träna reaktionstider.

Under den närmast tiden ska Angelica och hennes skolkompisar få träna på en 18 meter lång bana.

Hon prisar utbildningen i övrigt då hon kommer bli utbildad på att köra lastbil med släp. Körkortet på personbil och övriga fordon tar Angelica på skoltid efter att hon fyllt 18 i början av nästa år.

Angelica tävlar för Färnäs Night Cruisers, klubben som arrangerar dragtävlingarna i Tallhed.

1980 var det var premiär för dragracing på Tallheds flygfält. Under ett par årtionden körde hela Sverigeeliten på banan och den klassades som bäst i landet tillsammans med Mantorp.

Men en omläggning av banan gjorde att den inte höll för värstingbilarna i dragracing.

– För fyra år sedan kom vi överens med Orsa kommun om att asfaltera banorna på den forna flygplatsen för höja deltagarstandarden, säger Tony Hansson från arrangörerna.

Det kom trehundra besökare för att se på helgens tävlingar. Det stora evenemanget blir i midsommar.

– Bland annat har vi klassen Top Door Slammer med 50 000 kronor i prispotten. Totalt tävlas det om 100 000 under midsommarhelgen.

Tony Hansson hoppas då på omkring 4 000 betalande åskådare.

– Anmälningsavgifterna på mellan 500 till 800 kronor räcker oftast nästan till täcka alla utgifter. Det är sedan publikintäkterna som ger det eventuella överskottet till klubben.