Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica sadlade om och började med zumba och fallskärmshoppning

/
  • På flygfältet trivs Angelica Sjöholm. Hon har hoppat fallskärm sedan 2007.
  • Angelica Sjöholm är engagerad i Fallskärmsklubben Dala.
  • Angelica Sjöholm kommer ursprungligen från Vittinge, men har bott i Dalarna i snart 15 år.
  • 340 fallskärmshopp har det blivit för Angelica Sjöholm. Och fler lär det bli.

Hon är hästtjejen som, ursäkta uttrycket, sadlade om och i stället utbildade sig till zumbainstruktör.
På fritiden gillar hon att se världen, helst uppifrån genom ett fallskärmshopp.
Möt energiknippet Angelica Sjöholm som även berättar om sin fascination för skogen.

Annons

Angelica Sjöholm är född och uppvuxen i Vittinge mellan Sala och Uppsala. När hon skulle börja i gymnasiet gick flyttlasset till Dalarna och ridgymnasiet i Vansbro.

– Sedan blev jag kvar i Dalarna, jag trivs väldigt bra här, berättar Angelica Sjöholm när DT träffar henne vid Fallskärmsklubben Dalas lokal. Men mer om det senare.

– Jag hade hållit på mycket med hästar som liten och ville slippa sitta stilla så mycket i skolbänken. Men jag insåg redan under gymnasietiden att jag inte skulle jobba med hästar, säger Angelica Sjöholm.

Flyttlasset gick vidare österut, till Falu kommun och Svärdsjö. I alla fall till en början.

– Jag har bott i Svärdsjö, Övertänger och sedan ett år i min husbil. Numera bor jag dock i centrala Falun, sedan flera år tillbaka. Däremot bor jag fortfarande i husbilen på sommaren, det är min sommarstuga, säger Angelica Sjöholm.

Hon har jobbat som personlig assistent i Vansbro, Björbo och Falun och är nu elevassistent på Hagströmska gymnasiet i Falun.

– Jag är som en extraresurs för hela skolan. Och för fem år sedan startade jag eget företag inom dans och zumba. Jag har alltid hållit på med dans, berättar Angelica Sjöholm.

Det var fem år sedan som hon började med zumba.

– Då fanns inte zumba i Falun och Borlänge så jag utbildade mig till zumbainstruktör. Det var den andra eller tredje utbildningen som hölls i hela landet, berättar hon.

Men Angelica hade ett speciellt tänk med sin roll som instruktör.

– Jag hade med mig tänket att alla skulle kunna vara med, även de som är funktionshindrade. Därför gick jag en utbildning i zumba gold i Hamburg. Zumba gold är enklare pass med lägre tempo, enklare koreografier och utan några hopp. Det passar för nybörjare, äldre aktiva, personer med exempelvis knäproblem och funktionshindrade, berättar hon.

De senaste åren har hon arrangerat flera uppskattade danser för funktionshindrade i Falun och Borlänge.

– Dansen är mitt rätta element. Om jag måste välja en enda sak att göra resten av livet så skulle det vara att dansa. Hjärtat och själen möts i samma melodi och kroppen utför det fysiska, säger Angelica Sjöholm.

Hon har även ett annat stort intresse. 2007 gjorde hon sitt första fallskärmshopp. 

– Jag bokade ett tandemhopp i födelsedagspresent till min mamma och ett till mig själv. Det var något som jag hade sagt att jag skulle göra någon gång i livet. "Det var ju ganska häftigt" tyckte jag efteråt, berättar hon.

Kort därefter bokade hon in sig på en kurs.

– Sparpengarna som skulle gå till en Thailandsresa gick till en fallskärmshoppningskurs i stället. Nu är jag engagerad i Fallskärmsklubben Dala och har gjort totalt 340 hopp.

Hur många medlemmar är ni i klubben?

– Vi är 50 aktiva medlemmar. Vi hoppar varje helg mellan mars och november samt onsdags- och fredagskvällar på sommaren. En regel är att man måste se marken när man hoppar ut, det får inte vara för blåsigt, för molnigt eller regna och hagla.

Vad är tjusningen med ett fallskärmshopp?

– När jag hoppar så känns det som att man är här och nu, att jag lever livet fullt ut och tar vara på livet. Ibland är det tur att man har öron, så att leendet inte går ända runt huvudet.

Men zumban och fallskärmshoppningen i all ära, det händer faktiskt att Angelica ser till att koppla av också. Då är det skogen som gäller. 

– Skogen är något fascinerande. Det ger en energi bara genom av att finnas där. Skog, vatten och eld har den effekten på mig. Jag blir nästan lite bitter om jag inte får komma ut i skogen, säger Angelica med ett skratt.

Annons