Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelica Bengtsson uttagen till EM i tyngdlyftning: "Verkligen oväntat"

Angelica Bengtsson har inte bara hunnit börja med två nya sporter efter att hon lade målvaktshandskarna på hyllan för tre säsonger sedan. Hon har på den tiden även tävlat i crossfit-VM och är nu uttagen till EM i tyngdlyftning.
– Första landslagslägret i januari var verkligen oväntat. Jag blev väldigt chockad att jag blev uttagen till det, berättar Bengtsson.

Annons

Angelica Bengtsson, som tävlar för Måndagsklubben från Falun i både crossfit och tyngdlyftning, gjorde sin första tyngdlyftningstävling för ett år sedan. I veckan presenterades hon som ett av namnen i den trupp som ska representera Sverige vid EM i norska Förde 10–16 april.

– Första landslagslägret i januari var verkligen oväntat. Jag blev väldigt chockad att jag blev uttagen till det. Sedan var det ganska många platser till det här mästerskapet, så jag visste att chansen att bli uttagen var större. Men det var lite oväntat, säger Angelica Bengtsson om uttagningen.

TV: Tävlar på hemmaplan i crossfit

Hon har hunnit göra två tyngdlyftningstävlingar i år, där den andra slutade med bra resultatnoteringar men också i en skada.

I klippet som går att se i toppen av denna artikel noterar Bengtsson 81 kg i ryck och 102 i stöt i 75-kilosklassen, men i stötförsöket kände hon också att något hände med hennes knä.

– Det var i bottenläget där som jag kände att det knäppte till, berättar Bengtsson.

Det konstaterades senare att det handlar om en meniskskada som tvingade henne att hoppa på kryckor i en vecka. Nu jobbar hon för att bli hel till EM-tävlingarna i april.

– Tanken är att jag ska försöka rehabträna så bra som möjligt och kunna vara i så god form som möjligt till EM. Sedan får vi se om mitt knä tillåter att jag kan komma upp i de vikter som jag har varit uppe på tidigare.

– Nu var det två veckor sedan jag skadade mig och det har verkligen gått framåt. Men jag vill inte utmana det för mycket allt för tidigt. Det blir bättre varje dag och jag vågar utmana det mer, men jag har bra kontakt med landslagscoachen Jim (Gyllenhammar), så vi får ha en bra dialog fram till slutskedet så får vi ser hur det ser ut då. Men just nu jobbar vi mot att jag ska ställa upp.

Hon är uttagen till truppen för att, tillsammans med övriga damer i laget, försöka samla poäng för att Sverige ska få en OS-plats. Men trots den branta formkurvan är inte tyngdlyftning Angelicas huvudsport.

Läs också: Överlägsen seger för Bengtsson

– Crossfit är nummer ett för mig och det vet Jim också om, berättar Bengtsson, som menar att hon inte blivit utsatt för några övertalningsförsök att byta sport.

– Nej, han har sagt att han är medveten om det. Jag var inne i min crossfitsäsong redan innan jag blev kallad till första landslagslägret.

I crossfit är hon för tillfället hindrad av knäskadan i Crossfit Games Open, som är det första uttagningssteget mot EM och VM. Hon hoppas kunna återhämta sig till de senare stegen och förstärka Måndagsklubbens lag i jakten på att återigen ta en plats till crossfit-VM, Crossfit Games, som arrangeras i Kalifornien i sommar.

Läs också: Falulag till USA för crossfit-VM

– När man en gång varit där så vill man tillbaka. Jag vill på sikt kunna gå så långt som möjligt som individuell atlet, men det är med laget vi har bäst chans nu, säger Bengtsson.

Ett landslag som Bengtsson ännu inte varit aktuell för är Karin Torneklints friidrottslandslag, men att hon delar namn med stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson har lett till vissa förväxlingar.

– Jag skulle hitta en lägenhet i Falun och hade mailkontakt med uthyraren. Då blev jag gratulerad till EM-medaljen som hon tagit då. Så det händer ibland och jag får förklara att det inte är jag.

Utöver hennes tyngdlyftnings- och crossfitkarriärer är Angelica Bengtsson numera fystränare för Kvarsvedens IK.

– 2013 var sista året jag spelade och då hade jag redan varit fystränare i två säsonger. Jag har alltid brunnit för fysträning, säger Bengtsson.

Inför säsongen i Damallsvenskan har fysträningen för laget intensifierats och Bengtsson har kunnat jobba kontinuerligt med spelarna under lång tid.

– I år är det en fördel att amerikanskorna och Tabitha (Chawinga) kommer tidigare och kan vara med på min träning tidigare Stommen är kvar från i fjol och jag har haft bra koll på hur vi kan jobba med progressionen.

Läs också: Kvarnsveden fortfarande obesegrat under försäsongen

Sedan i januari har hon haft pass vid minst två tillfällen varje vecka och under säsongen fortsätter fysträningen minst en gång i veckan.

– Jag tror att det har varit bra att vi jobbat med fysträningen kontinuerligt och inte jobbat med den bara under försäsongen.

– Det blir ofta att man kör på som sjutton under försäsongen och att man sedan tappar det.

Vet du hur Kvarnsveden står sig mot konkurrenter i Damallsvenskan?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte riktigt hur de andra lagen jobbar. Det jag har hört är att Jonas (Björkgren) upplever att Kvarnsveden stått sig bra mot elitettanlag. I andra halvlek har Kvarnsveden varit starka, säger Angelica Bengtsson.

Hur stark hon själv är vet hon väldigt väl. Tyngdlyftningsresultaten hon gjort på träning är över de hon noterat på tävling.

– Jag har gjort 84 i ryck och 104 i stöt på träning. Det är klart att jag siktar på att vara uppe på de vikterna även på tävling. Jag känner att jag inte riktigt har tävlat så mycket att jag haft chans att testa de riktigt tunga vikterna på tävling.

Det kanske får bli på EM?

– Ja, vi får hoppas på det.