Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andrew valde Sverige – för språkets skull

Andrew Cassons stora passion var redan i yngre år språk och litteratur.
När han hemma i England skulle börja på universitet ville han välja något exotiskt språk – och dit räknade han de skandinaviska språken.

– Det ledde till att jag började läsa svenska, berättar Andrew. Och under den tiden jag läste svenska fick jag tillbringa ett år på Gamleby folkhögskola i Småland.

Det blev starten till ett liv i Sverige. Han hittade sin hustru i Småland – och så småningom sitt jobb i Dalarna.

Andrew är uppvuxen i Rochdale i England. Efter året i Gamleby återvände han till England, och läste färdigt till en fil kand i svenska.

På folkhögskolan i Gamleby hade Andrew träffat Britt-Marie från Oskarshamn. Britt-Marie gillade England och hade ingenting emot att de bosatte sig där. I stället var det Andrew som drev på att de skulle flytta till Sverige. Han ville gärna få nytta av sina nyvunna språkkunskaper.

– 1974 flyttade vi till Sverige, och året efter påbörjade jag en forskarutbildning på Stockholms universitet.

Studierna kombinerade Andrew med att jobba som bokhandelsinredare. Ett jobb han faktiskt hade på heltid i tre år.

– Bland annat inredde jag Akademibokhandeln på Regeringsgatan i Stockholm, säger han stolt. Det var Sveriges största bokhandel då.

Andrew trivdes med jobbet – men tyckte att det var lite väl ensamt med forskarstudierna. Och nu hade han ju också en familj att ta hand om.

– Jag avbröt mina forskarstudier och läste in en lärarutbildning i stället, berättar Andrew.

Det var den utbildningen som sedan förde honom till Dalarna. 1980 fick han jobb som lärare i svenska och engelska på Svärdsjöskolan.

– Där blev jag kvar i tre väldigt roliga år, säger Andrew. Sedan fick jag jobb på Falu Gymnasium. (Nuvarande Kristineskolan).

Efter några år flyttade utbildningen upp till Lugnet och Andrew följde med. Men 1990 blev det flytt "ner på stan" igen.

– Jag hade fått jobb på högskolan, eller lärarseminariet som det kallades. (Nuvarande Söderbaumska). Där undervisade jag blivande lärare i svenska.

1992 flyttade även den skolan upp till Lugnet.

– Då fick jag i uppdrag att bygga upp en ny lärarutbildning. I Britsarvet hade man framför allt utbildat förskollärare. Nu skulle även grundskolelärare och gymnasielärare utbildas.

Andrew passade också på att själv studera vidare. 1997 disputerade han och blev filosofie doktor i litteraturvetenskap.

– I samband med det blev jag också chef för Campus Falun. Det var en oerhört expansiv och spännande tid. 

Och på den vägen är det för Andrew. Han har haft flera olika chefstjänster inom Högskolan Dalarna, där han har jobbat mycket med utvecklingsfrågor, inte minst Högskolan Dalarnas satsning på nätutbildning. 

– Jag trivs bra med mitt jobb, men jag saknar att undervisa emellanåt. Jag tyckte framför allt om att prata om böcker med ungdomarna.

Någon föreläsning blir det ändå då och då för Andrew. När han har tid till det.

– Jag tänker arbeta några år till, säger han. Men jag skulle gärna vilja satsa mer tid på familjen och andra intressen också – inte minst att skriva mera för min egen skull.

En del andra intressen har han kunnat kombinera med sitt jobb. Han har till exempel arbetat med översättningar mellan svenska och engelska.

– Bland annat har jag översatt Linnés Dalaresa till engelska och när vi ändå höll på redigerade jag en utgåva på svenska också. Ett jobb som tog ett helt år. Det var den enda av Linnés resor som inte var översatt till engelska.