Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

André Myhrer har OS-guldet i tankarna

Lördag 27 februari 2010. André Myhrer på start i slalombacken i Whistler, Vancouver. Efter tiondeplatsen i första åket såg det mörkt ut att nå en medalj. Så kom fullträffen, och bronsmedaljen, OS-medaljen, var i hamn.
- Det var en fantastisk upplevelse, ett stort mål jag haft länge i min karriär. Det var riktigt stort att få stå där på prispallen, säger André Myhrer.

Känslorna att stå på start i ett OS är speciella. Och man får inte chansen många gånger under idrottskarriären.

I Sotji gör André Myhrer sitt tredje raka OS. I Turin 2006 blev det en fjärdeplats i slalom, bara tre hundradelar från prispallen. I Vancouver 2010 kom bronspengen i samma disciplin och nu siktar Myhrer på ädlare valörer. Till sin hjälp har han värdefull rutin från sina tidigare OS-starter, även om det aldrig riktigt går att bli en rutinerad olympier.

− Lite mer nervöst än vanligt är det helt klart, man känner att det är lite mer på spel. Det är klart att när man stått där två gånger innan så har man lite rutin man kan ta med sig in. Jag får försöka dra nytta av det jag lärt mig och se vad jag kan försöka göra bättre och försöka göra det snäppet bättre än i Vancouver.

André Myhrer har hunnit bli 31 år gammal. Under åren har det blivit 15 pallplatser i världscupen. Sedan OS i Vancouver är det dock en förändrad slalomspecialist som tar sig an backarna.

− Jag tycker definitivt att jag är en bättre skidåkare nu än jag var då. Fysiskt har jag förbättrat mig väldigt mycket också. Jag tycker att jag är en mer komplett åkare. Men utvecklingen har gått framåt och det är väldigt tufft i herrslalomen just och det är väldigt små marginaler och många som åker väldigt fort.

Trots utvecklingen blev höstsäsongen 2013 en tung sådan. I alla fall resultatmässigt.

I säsongsstarten körde Myhrer storslalom i österrikiska Sölden och slutade 23:a. Slalompremiären en knapp månad senare slutade med en uråkning i finska Levi.

Därefter följde stabila topp 10-placeringar, men första pallplatsen lät vänta på sig.

André Myhrer själv har dock inte varit orolig under säsongen.

− Åkningen har ändå fungerat ganska bra. Jag är inte så orolig över det, utan jag ser att åkningen finns där, och kan jag få till det där sista att fungera, då står jag där överst på pallen.

Läs även: Experten tror på medaljchans för Myhrer - trots allt

Så kom också första pallplaceringen i Adelboden 12 januari. I andra åket tog han sig ner utan ett enda större misstag, och bara österrikaren Marcel Hirscher var snabbare.

− Det var jätteskönt för självförtroendet. Även om jag tycker åkningen fungerade tidigare också, var det skönt att få ett kvitto på det på papperet, sa Myhrer efter pallplatsen.

Inga misstag då, och något utrymme för misstag finns det definitivt inte när det är dags i Sotji. Då måste åkningen sitta perfekt, men faktum är att Myhrer ännu inte varit på plats och spanat in OS-backarna.

Nej, vi har faktiskt inte varit där. Tanken var att vi skulle åka dit i våras, men då passade det inte riktigt i planeringen för egen del. Jag fick en dotter och ville väl inte missa det och sen fanns inte möjligheten att åka dit och träna innan och då kände jag att det får vara. Jag vet ungefär hur det ser ut och vi har sett film därifrån så vi kommer väl förberedda när vi kommer dit ändå.

Tror du backarna kommer att passa dig?

Ja, det tycker jag. Det är ganska flacka backar, profilen är inte så farligt brant faktiskt. Så det är väl någonting som tilltalar mig helt klart.

André Myhrer var en av de första att få sin OS-biljett av SOK. Han har därför haft relativt lång tid på sig att ordna alla förberedelser inför äventyret borta i Ryssland. Någonting som givetvis innebär vissa fördelar.

Det är ju alltid skönt att få besked ganska tidigt och man kan sluta fundera på det så mycket, utan köra sitt eget race och fokusera på världscupen. Men jag har ju lagt upp träningen så att det stora målet i år är Sotji såklart.

Säsongen 2011/2012 tog André Myhrer hem slutsegern i världscupens slalomcup. Den här säsongen vilar han just nu på sjundeplatsen i densamma, som näst bäste svensk bakom Mattias Hargin på tredjeplatsen.

Förutom André Myhrer är just Mattias Hargin det stora alpina herrhoppet i OS. Hargin har två pallplatser under säsongen, och bara en tävling har han slutat utanför topp 10.

Myhrer och Hargin utgör tillsammans med Markus Larsson och Matts Olsson just nu den alpina herrtruppen till OS. Sista uttagningarna sker 26 januari.

Lagets form är bättre än på länge och det är någonting André Myhrer drar nytta av.

− Det är kul, jag har känt hela säsongen att det varit lite högre nivå på träningarna. Det har sett väldigt bra ut men sen vet man aldrig tills man kommer ut på tävling. Mattias har gjort det fantasiskt bra och ”Mackan” har gjort bra resultat. Man känner att det är bra go i hela gruppen.

Trots bra form kommer det bli tufft för svenskarna att plocka hem medaljer i Sotji. Konkurrensen är stenhård men när det väl gäller kan allt hända.

I en intervju med Svt uttalade sig den italienske journalisten, och före detta tvåfaldige alpina olympiske deltagaren, Paolo de Chiesa om att André Myhrer absolut har chansen att ta hem ett OS-guld i Sotji. Någonting han själv knappast avfärdar.

Jag tror ju stenhårt på det, helt klart. Det är ju vad jag siktar på. I ett mästerskap är det medaljerna som räknas, nu var jag trea sist, så nu vill jag ha den ädlaste valören också, säger André Myhrer.

Pressen han lägger på sig själv är inget större bekymmer. André Myhrer tar uppladdningen med lugn och ro en knapp månad innan årets första OS-framträdande.

Det vore ju självklart skönt att känna att åkningen stämmer och att det inte strular så mycket som det gjorde i början av säsongen. Kan man få det så kan man gå in i OS med ganska bra känsla. Blir det inte så får jag gå in i OS med en annan känsla och då får jag bearbeta det då och ta det som det kommer, säger André Myhrer.

Surfar du via DT:s app eller mobilsajt? Klicka här för att se vårt tv-klipp med André Myhrer.