Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra raka guldet för Sävehof

Annons

Sävehofs damer är svenska mästare i handboll för fjärde gången.

Precis som i fjol slog de Skövde i finalen. Guldmatchen slutade 29_27, men det krävdes förlängning.

Sävehof var annars nere för räkning efter arton minuter. Då ledde Skövde med sju mål, 10_3, och spelade en härlig handboll: starkt försvar och bra målvaktsspel. Laget anfördes av en lysande Linnea Torstensson.

Sävehof kom ingen vart och Johanna Ahlm, lagets ledarfigur, var riktigt knockad. Efter ett par minuter fick hon en smäll när hon tog sin egen retur på straff och kvitterade till 1_1. Ahlm låg länge kvar, leddes ut och fick sys med tre stygn över höger öga. Sedan kom denne 19-åriga talang tillbaka och gjorde 14 mål varav sju på straff. Hon var otroligt bra.

Skövdes tjejer grät och tröstade varandra inför över 10|000 i Globen. De ledde ju med fem mål, 24_19, med bara tio minuter kvar. Och Gabriella Kain, målvakten som tog guld med Sävehof i fjol, sade att allt kändes surt och tomt:

Skövde har nu förlorat tre finaler i rad.

TT: Satt det i baknacken?

Efter 50 minuter var det Sävehof som bestämde. Men laget hade en lång transportsträcka innan Ida Odén kvitterade till 24_24 i slutminuten och fick till en förlängning.

I den satte Johanna Ahlm 25_24 och det var första gången som Sävehof var i ledning i SM-finalen.

TT: Hur förklarar du vändningen?

TT: Kollade du resultatet?

Före paus hade Sävehof bara tre spelare i målprotokollet, medan Skövde hade åtta spelare som hittat rätt. Under hela finalen var det sex spelare som satte Sävehofs mål. Men Johanna hade en förklaring till det också:

Vid ställningen 27_27 i förlängningen dubbelräddade Gabriella Kain. Men Skövde kunde inte kontra och utnyttja övertaget.

I stället satte Ida Odén 28_27. Och Frida Johansson 29_27 med fem sekunder kvar.

Sedan blev det guldfest.

TT

Mer läsning

Annons