Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Wijkman sågar klimatförnekarnas argument

Det blev ett minst sagt engagerat inlägg i klimatdebatten när Anders Wijkman framträdde i Lillkyrkan i lördags.
Den stora publiken fick därmed klart för sig att planeten Jorden står farligt nära en kollaps på grund av ett "överbelånat" miljö- och resursutrymme.

Att naturens resurser är ändliga och att de under för lång har utnyttjats med råge är i sig ingen nyhet. Miljö- och klimatforskare har sagt det gång på gång.

Och likaså begav sig den "ständige" vicepresidenten från USA, Al Gore, ut på en världsturné och föreläste om den "obekväma sanningen".

Men Anders Wijkmans presentation av den globala klimatkrisen känns närmare och mer direkt. Skillnaden kan ligga i det rebelliska budskapet - att det ekonomiska system som vi känner till det måste skrotas och ersättas med ökad global styrning, där omfördelningen av resurserna måste göras i stor skala.

Det handlar förstås om en gigantisk kursändring i en värld där 20 procent av befolkningen lägger beslag på 80 procent av tillgångarna.

Anders Wijkman är väl medveten om att förändringen inte kan ske över en natt. Men han tror att de allra flesta i grund och botten ändå inser - finansmarknaden inräknad - hur ohållbart det är att tjäna pengar på pengar.

Och även om motståndet är mäktigt växer stadigt skaran av anhängare.

– När jag häromdagen besökte handelshögskolan på inbjudan av elever som läst min och Johan Rockströms bok "Den stora förnekelsen" kom eleverna fram till mig och ville jag skulle hjälpa till att ändra på deras läroplan...

Med tanke på Anders Wijkmans tid i den svenska rikspolitiken och uppdraget som EU-parlamentariker träffar han förstås också såväl riksdagspolitiker som regeringsföreträdare.

Vad får du för bemötande?

– Jag möts välvilligt, men man vill inte lyssna. Sveriges regering är helt absorberad av det kortsiktiga.

Han noterar att den svenska regeringen liksom flertalet av övriga svenska politiska ledare tjurigt och envist håller fast vid en ekonomi som är programmerad för ständig expansion och som därmed negligerar klimat- och miljörisker.

Men även det är en mycket hotfull och mörk framtid Anders Wijkman tonar fram i Lillkyrkan utandas han ändå ett visst hopp.

– Ett lovande tecken är att världens energibehov kan täckas av sol, vind och vatten. Dessutom finns det redan exempel på så kallad funktionsförsäljning - däcktillverkaren Michelin hyr ut däck och Rolls Royce hyr ut jetmotorer.

Och ibland räcker det med nya vanor för att minska på utsläppen.

– Representanter för företag eller regeringar behöver inte ta flyget till konferensen. Det går numera alldeles utmärkt att konferera via videolänk.

Att sedan energipriserna framöver kommer att stiga kraftigt betraktar han snarast som en möjlighet eftersom det tvingar fram ett ökat utrymme för de alternativa energikällorna.