Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders tar emot nya Vansbrobor

Sedan några veckor tillbaka är Anders Gyllenvåg ny integrationssamordnare i Vansbro kommun. Ett jobb som han tycker passar honom perfekt.
– Jag gillar att möta nya människor och nya berättelser, dessutom har jag i mina tidigare jobb haft mycket kontakt med myndigheter och Vansbro kommun känner jag väl, säger Anders Gyllenvåg.

Sedan några år tillbaka har Vansbro kommun ett avtal med staten om att ta emot 20 nyanlända om året. Ett avtal som kommunen aldrig behövt uppfylla till fullo, de som får uppehållstillstånd väljer att bosätta sig på andra orter.

För att göra detta får kommunen ekonomisk kompensation från staten och i den i går bland annat kostnaderna för att ha en integrationssamordnare anställd.

– Dessutom har Migrationsverket hyrt bostäder i Vansbro och i Nås där de placerat asylsökande som ännu inte fått klart med uppehållstillstånd, men det är inget som vi har något att göra med, något annat än att vi ska ordna med skola, berättar Anders Gyllenvåg.

Det är när dessa människor får uppehållstillstånd som Anders Gyllenvåg och hans jobb kommer in i bilden. Det handlar om att upprätta en individuell plan för varje person, både vuxna och barn.

– Målsättningen är att de ska komma in i det svenska samhället och tjäna pengar så de kan klara sig själva, naturligtvis kan det ta olika lång tid, vissa är mycket högt utbildade, andra är analfabeter, konstaterar Gyllenvåg.

I planen ingår det att ordna fram en bostad, se till så de kan få ett svenskt personnummer och därmed en slags legitimation så de efter det kan öppna ett bankkonto, så den ersättning de får från staten kan betalas in på ett konto.

– Samtidigt ska jag ha kontakt med kommunen för att ordna barnomsorg, om det är aktuellt, skolor för att barnen ska få gå i skola och så svenskundervisning för de som behöver.

Huvudansvaret för att en plan upprättas har Arbetsförmedlingen och målsättningen är att den ska vara genomförd på två år, men det förs en dialog om att utöka den till tre år.

– Vi har exempelvis flickor som är 16 år och analfabeter, de lär sig visserligen snabbt men två år är väldigt kort tid, säger Anders Gyllenvåg.

I uppdraget ingår även att ordna med samhällsutbildning så alla nyanlända ska lära sig så mycket som möjligt om det samhälle de ska leva i de kommande åren.

Innan allt är klart har Anders Gyllenvåg fått fylla i många blanketter till olika myndigheter och eftersom många av dem är väldigt omfattande kan det bli väldigt svårt att fylla i, även för den som är van att göra det.

– I många av de länder de kommer från finns inte det noga uppbyggda system som vi har i Sverige, ingen vet exakt när de gifte sig eller när barnen är födda, i bästa fall vet de att det var på hösten, säger Anders Gyllenvåg.

Förra året kom det sammantaget elva nya till Vansbro och hittills i år har det kommit tio. Men prognosen pekar mot att det kommer att bli fler de kommande åren, särskilt med tanke på den oro som det är i världen, bland annat i Syrien.