Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders: Slavar under äpplet

Utsöndrar Apples produkter någon form av sekret som gör användarna till viljelösa slavar?

Teorin är inte så långsökt som man skulle kunna tro, det räcker med att kolla på det Youtube-klipp någon lade upp tidigare i veckan. Det är svårt att beskriva i ord, men det rör sig om personalen på en Apple-butik som eldar upp sig i komplett extas över att de ska slå upp portarna. De går helt bananas, de tuggar fradga, de talar i tungor.

Man får bläddra i Den nakna lunchen för att hitta något liknande. Den är en fullständigt bisarr, pervers och smått genial bok utan någon som helst handling som William S. Burroughs skrev i ett drogtöcken på femtiotalet. David Cronenberg tog fasta på några av de många hallucinatoriska fragmenten i boken och lyckades med konststycket att göra en hyggligt sammanhållen film av den.

I Den nakna lunchen får huvudpersonen Bill tag på en skrivmaskin av märket Clark Nova. Den antar ibland formen av en stor skalbagge som pratar med William. En annan skrivmaskin förser Bill med en beroendeframkallande vätska som han girigt suger i sig från dess tentakler.

Det måste vara något liknande som pågår vid Apples interna möten och utbildningar. Vilka droger pumpas medarbetarna fulla med? Hur går det till när deras kroppar kopplas upp mot de skinande Apple-datorernas slingrande tentakler? Programmeras man om direkt vid anställningsintervjun?

Det krävs nog en ny William S Burroughs för att klura ut det. Låt sedan Cronenberg, en regissör som mer än någon annan undersökt relationen mellan cyniska teknikföretag och människors kroppar och hjärnor, göra en biopic om Steve Jobs. Han kan kanske till och med komma närmare en sanning än en vanlig dokumentärfilmare.