Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg polisanmäld – av polisen

Efter att en polis på lördagsmorgonen läst en tidningsartikel om fylleskandalen bestämde han sig för att polisanmäla den före detta finansministern.

– Det har kommit till min kännedom att brott kan ha begåtts och då är jag skyldig att ta upp en anmälan, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, till Aftonbladet.

Även en anonym privatperson har anmält Anders Borg.

Brottsrubriceringen är sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning.

Anders Borg är misstänkt på en mycket låg grad, lägre än skäligen misstänkt, och det är ingen grund för att gripa en person skriver Aftonbladet. Men det finns en möjlighet att Borg kan tas in för polisförhör enligt Kristoffer Samsing.

Det var förra helgen som Anders Borg var på en fest i Stockholms skärgård där han ska ha druckit sig rejält berusad och kallad kvinnor för "hora" och "slampa", visat sitt kön och tagit andra män i skrevet och ville jämföra penisstorlekar. Han ska även ha hotat festarrangören.

I ett Facebook-inlägg har Borg skrivit att han fick en "blackout" under kvällen och han ber om ursäkt för händelsen: "Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Inlägget fick många kommentarer från personer som uttryckte stöd till ex-ministern.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd skriver: ”Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister”.

Kent Persson, före detta partisekreterare kommenterar: ”Ta hand om dig”.

Det hela har skapat ytterligare debatter bland annat om ansvaret hos offentliga personer och vad som hänt om en kvinna gjort samma sak.

Aftonbladets kolumnist Frida Söderlund skriver: "En man gör fel. En man ber om ursäkt. En man får stöd och blir förlåten. Vad händer med ansvaret när vi går vidare så fort?"

Sofia Nerbrand på Sydsvenskan: "Hade någon med mindre popularitet och makt kommit undan med det beteende som Anders Borg uppvisat på festen i lördags? Hade tystnaden, förståelsen och uppslutningen varit lika stor om det hade varit en kvinna? I don’t think so."

Läs även: Anders Borg misstänks för mutbrott - åklagaren: "Kopplat till hans roll som finansminister"