Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg borde få avgå

Äntligen, var det nog många som tänkte när alliansen presenterade sin satsning på järnvägen. Äntligen kunde borgerliga sympatisörer känna att regeringen faktiskt vill något mer än att allt ska vara stabilt. Men alliansens problem är mycket djupare än så. I förra veckan kom en opinionsmätning från Novus där både Kristdemokraterna och Centern hamnade under riksdagsspärren. Medan bristen på politik går att åtgärda, är de dåliga opinionssiffrorna betydligt svårare att göra något åt.

Moderaterna har blivit som Socialdemokraterna. På precis det sättet C och FP historiskt fruktat att bli uppätna av S om de gick över blockgränsen, äts de små borgerliga partierna nu upp av M. Men man skulle lika gärna kunna beskriva problemet som att Centern och Folkpartiet blivit som Vänsterpartiet. Visserligen framför de ibland egna idéer, men alla vet ändå att de kommer att sluta upp bakom Reinfeldt. På samma sätt som det brukade sägas att vänstern aldrig skulle fälla en arbetarregering.

Inte undra på att det inom både C och FP har börjat dyka upp röster som säger att alliansen kanske borde upplösas. Men förslaget bortser helt från den grundläggande frågan: Hur ska småborgarna få inflytande utanför alliansen? Ska man få verkligt inflytande måste man ha ett alternativ. Att Miljöpartiet under regeringen Persson fick stort inflytande handlade om att de kunde spela ut regeringen mot oppositionen. Men kan någon se dagens FP eller C göra samma sak? Ett försök skulle definitivt leda till att de moderata taktikrösterna försvann.

Så alliansen är ändå det bästa alternativet. Men då måste M erkänna sitt beroende av de små allianspartierna. Utan dem blir det ingen moderat statsminister. Därför måste också ett grundläggande problem från regeringsbildningen 2006 rättas till. M kan inte ha både stats- och finansministerposten. Det reducerar övriga partier från koalitionspartners till särintressen i en moderatregering.

Med någon annan än en moderat i finansdepartementet blir det svårare för M att ta åt sig äran för alla politiska satsningar. Fredrik Reinfeldt borde ta Anders Borg på orden och låta honom avgå medan hans rykte fortfarande är på topp och innan han glömmer bort att han vill ha mer tid över för jakt och familj.

Men det räcker inte. Folkpartiet och Centern måste bli något mer än moderata stödfunktioner i utbildnings- respektive näringspolitiken. Tyvärr är jag inte säker på att de klarar det.

Svend Dahl