Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Ahlgren kritisk över stressad process mot nya storregionen

Förre dalariksdagsmannen Anders Ahlgren (C) är oroad över den uppstressade processen att bilda nya storregioner.
– Vi måste få veta vad nya Svealandsregionen ska innehålla innan vi säger ja till det förslag som nu lämnats till regeringen, säger han.

Annons

Den 30 juni lämnade Indelningskommittén över sitt storregionsförslag till regeringen. Dalarna ska ingå i Svealandsregionen med fem andra län. Tanken är att länen nu ska granska förslaget och sedan meddela regeringen vad de tycker. Remisstiden går ut den 15 oktober.

– Det vi har nu är bara ett kartförslag. Vilka län som ska ingå i tänkta storregionen. Inget annat. Inget om innehållet i regionen, eller hur staten ska formera sig med sina institutioner i detta. Vi vet egentligen inget. Då är det fel att forschera fram detta i olika politiska beslut, säger Anders Ahlgren.

Centerpartiet har ett årsfärskt stämmobeslut om storregioner. För fyra år sedan var Anders Ahlgren drivande i frågan som ordförande för Region Dalarna.

– Jag är för tanken på storregioner. Men vi måste veta vad vi kommer få i regionen innan vi på något sätt säger ja till den. Var ska exempelvis parlamentet för regionen ligga, var ska landshövdingen sitta, vilka näringar och var ska vi satsa på, hur blir det med tunga industrins framtid, vilken infrastruktur ska vi ha i regionen och var, hur ska sjukvården och sjukhusen i regionen utvecklas. Nu vet vi inget, säger han.

Anders Ahlgren vill att regeringen lägger alla kort på bordet.

– Civiminister Ardalan Shekarabi sköter sig utmärkt. Han har sagt att han vill decentralisera statliga institutioner från Stockholm till de olika regionerna. Men vi vet inte vilka eller var de ska ligga. Redovisa detta först, säger han.

Den 22 augusti har landstinget och Region Dalarna kallat till en storkonferens i Tällberg, där Dalarnas makthavare ska diskutera länets strategi inför höstens förhandlingar med övriga i den nya Svealandsregionen.

– Lika där, redovisa för folket vad som ska ingå i regionen för länets del. Redovisa vad Dalarna vinner på det. Nu sägs bara att en storregion är bra för Dalarna. Men inte vad som är bra. Beslut ska fattas i alla politiska salar i länet under september. Vi ska fatta beslut om något vi inte vet vart det kommer landa. Detta är fel, säger han.

Anders Ahlgren kräver dock ingen folkomröstning i frågan.

– Jag tror inte att en folkomröstning är lösningen. Folkomröstningar kan vara ett trubbigt instrument. Se bara var Storbritannien hamnat. Jag tycker att detta är regeringens och riksdagens skyldighet och ansvar. Befolkningen har valt politikerna för att lösa frågor som dessa. Men processen nu är för snabb. Jag anser att det slutgiltiga resultatet för en storregion måste vara klart innan några beslut kan fattas om den. Risken är annars att det inte blir bättre, som alla ivriga förespråkare just nu försäkrar, säger Anders Ahlgren.

Fakta/Så går processen vidare i Dalarna

Indelningskommitténs förslag om storregioner är just nu ute på en remissrunda till alla berörda i landet. Remisstiden går ut den 15 oktober. Då vill regeringen har besked om vad länen tycker.

Den 22 augusti arrangerar Landstinget Dalarna och Region Dalarna en stor gemensam länskonferens i Tällberg för att diskutera storregionförslaget. Tanken är att länet ska diskutera förslaget och formera en gemensam strategi inför höstens förhandlingar med övriga län i den föreslagna storregionen.

Den 12 september behandlar landstingsstyrelsen storregionsförslaget. Den 27 september fattar landstingsfullmäktige sitt avgörande beslut. Samma beslut ska också alla länets 15 kommuner göra under hösten. Ledningen, direktionen, för Region Dalarna tar sitt sista beslut i frågan den 21 september.

Under hösten inleds samtalen med de övriga länen i Svealandsregionen. Bland annat ska länen de kommande åren enas om var regionsparlamentet bör ligga, var residensstaden bör vara, vilka sjukhus som ska göra vad och vilken kollektivtrafik regionen ska satsa på.

Landstingen leder formellt arbetet att bilda region. Regeringen och riksdagen avgör ödet för den nya läns- och landstingsindelningen. Alla beslut om de nya föreslagna storregionerna i landet väntas under 2017, innan nästa val.

Indelningskommittén vill helst att statens myndigheter formeras geografiskt som de nya storregionerna. Ett färdigt förslag i den andan kommer lämnas till regeringen i augusti nästa år.