Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anaheim vann Stanley cup

Annons

Samuel Påhlssons Anaheim hemmabesegrade Ottawa med 6_2 i den femte finalmatchen. Finalserien slutar 4_1 i matcher och Anaheim vinner sin första Stanley cup-titel. För första gången huserar den anrika pokalen i Kalifornien.

Favorittippade Anaheim tog ett tidigt grepp om matchen och kunde tack vare Andy McDonald och Rob Niedermayer ta ledningen med 2_0 innan den första perioden var över. Det enda som tycktes hota Anaheims väg mot en enkel seger var Ottawas lagkapten, Daniel Alfredsson. I den andra perioden gjorde han reduceringsmålen till 1_2 och 2_3 men vad hjälpte det en kväll som denna.

Francois Beauchemin kunde i numerärt överläge skjuta ett synnerligen viktigt 4_2-mål för sitt Anaheim innan den andra perioden blåstes av. Ett hårt kämpande Ottawa såg ut som ett slaget lag, det var helt enkelt inte deras kväll. Travis Moen kunde göra 5_2 till Anaheim drygt fyra minuter in i den tredje perioden efter pass från Samuel Påhlsson och matchen såg avgjord ut.

Antoine Vermette fick ett gratisläge tre minuter senare då han i numerärt underläge fick chansen på straff. Jean-Sebastian Giguere i Anaheims mål blev dock för svår och Anaheim kunde hålla ut inför en smått fanatisk hemmapublik. Corey Perry fastställde slutresultatet till 6_2 med tre minuter kvar av slutperioden bakom en ovanligt darrig Ray Emery i Ottawas mål. Kanadensaren släppte in 6 av de 18 skott Anaheim avlossade.

Scott Niedermayer, Anaheims kapten, fick efter matchen pris som slutspelets viktigaste spelare. Jublet i Anaheim visste några sekunder senare inga gränser när Scott Niedermayer för fjärde gången i sin karriär fick lyfta pokalen.

Extra högt var också jublet för Teemu Selänne som vann sin första Stanley cup.

På frågan om segern avslutar Selännes långa karriär svarade finländaren kort:

Samuel Påhlsson blev utsedd till en av matchens bästa spelare och har i det tysta gjort ett stort jobb för laget. Han är bland annat nominerad till priset för ligans bäste defensive forward.

TT

Mer läsning

Annons