Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Än lever ideologierna

Socialdemokraternas förslag till partiprogram är ute på remiss. Förslaget är ett klassiskt socialdemokratiskt program som betonar den demokratiska processen; global solidaritet och produktionsfaktorernas betydelse för makten i samhället, en tydlig demokratisk socialism med marxistiskt idéarv. Individualism och rätten till en privat sfär som ingen annan får bestämma över har en begränsad, om någon, roll.

Medborgarnas gemensamma vilja, utvecklad i en fri och öppen debatt och uttalad i demokratiska val, är alltid överordnad andra maktanspråk och intressen, heter det i texten. Vänta: alltid överordnad andra (…) intressen är ett starkt uttryck. Innebär det att allt kan eller till och med ska beslutas gemensamt?

Stycket fortsätter:

Genom demokratin bestämmer medborgarna efter vilka principer samhället ska utvecklas och om fördelningen av uppgifter och ansvar mellan det gemensamma och det enskilda (...).

Demokratin infördes i Sverige av socialdemokrater och liberaler. Ändå ser vi så olika på den. Liberaler vill att beslut ska vara individuella och begränsa gemensamma beslut till områden där vi inte kan göra olika.

Socialdemokraterna har å sin sida sett majoritetsval som vägen att omdana samhället på demokratisk väg. Då är det majoriteten som bestämmer vad som är gemensamt. Det privata kan bli politiskt.

Integritet nämns i förslaget men då är det kommersiella och andra intressen som utmålas som hotet och staten som är skyddet mot dessa. Själv känner jag mig mer trängd av FRA eller den statliga blodprovsbanken än mitt ICA kundkort även om ICA vet massor om mig.

Privata institutioner kan jag inte rösta om hur de ska skötas men välja bort. Offentliga institutioner kan jag rösta om, men inte välja bort.

Jag ser dem som påtvingade medan S ser dem som skyddet mot privat makt.

Till sist, trots att förslaget i mycket är klassiskt finns det ett misslyckat försök att omdana begreppet reproduktion under den innovativa rubriken Produktion, reproduktion och natur: När reproduktionen omorganiserades från att i första hand ha varit en fråga för hustrun/modern och hemmet till att bli något som sköttes offentligt och på arbetsmarknaden, innebar det också att helt nya möjligheter öppnades för kvinnor till individuell frihet – smått chockerande för att komma från partiet som införde sexköpslagen.