Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AMORTERINGSKRAVET: Orimligt att landsorten får betala för storstadsproblemet

Nu slår den rödgröna regeringen till mot landsorten igen. Finansinspektionen är orolig för att bankerna lånar ut för mycket pengar, särskilt till boende i storstäderna. Den briljanta lösningen på problemet är att boende i landsorten ska tvingas spara och låsa in sina pengar i sin bostad utan möjlighet att komma åt dem. När inte storstan och bankerna själva håller igen ska landsorten tvingas att göra det.

Tänk er två unga par som ska köpa sin första bostad. För enkelhetens skull tänker vi oss att de får låna hela beloppet, 2 miljoner kronor. Det ena paret köper ett hus på landet som inte stiger i värde, det andra paret köper en liten men attraktiv lägenhet i storstan som stiger med 20 procent om året. Båda paren tvingas amortera 2 procent per år, det vill säga 40 000 kronor.

Efter fem år har man rätt att begära omvärdering av sin bostad och då har båda amorterat 200 000 kronor. Lägenheten i storstan är då värd 4 miljoner och paret kan höja sitt lån från 1,8 miljoner till 2 miljoner, det vill säga, de får tillbaka tvångssparandet. Därefter kan de höja sina lån med halva värdestegringen varje år. Paret på landet tvingas amortera i ytterligare cirka 30 år tills de har amorterat 1 miljon. Den miljonen får de inte disponera förrän de säljer sitt hus.

Storstadsparet slipper amortera och kan dessutom ta nya lån för att betala räntorna på de gamla lånen och därmed bibehålla sin konsumtion, medan paret på landet tvingas dra ner på sina utgifter för att klara tvångssparandet.

Ju snabbare värdestegring på en bostad ju mindre betydelse får amorteringskravet, och tvärtom: Ju lägre värdestegringstakt ju hårdare slår amorteringskravet. Detta faktum kommer rimligen att leda till att köparna kommer att bjuda över varandra för att komma åt de bostäder som inte drabbas, vilket kommer att leda till att priserna på just dessa bostäder kommer att stiga ännu fortare än de gör idag. Alltså raka motsatsen mot vad den rödgröna regeringen påstår sig vilja åstadkomma.

Bockfoten sticker fram. Den rödgröna regeringen vill i själva verket minska riskerna i banksystemet på landsortens bekostnad samtidigt som man låter riskerna, priserna och bostadslånen få rusa fritt i storstäderna. Att problemen i storstan ska balanseras med tvångssparande i landsorten är orimligt, särskilt som grundproblemet är bankernas stabilitet och inte hushållens.

Storstädernas riksdagsledamöter kommer sannolikt att stödja förslaget oavsett parti. Därför måste landsortens riksdagsledamöter från alla partier gå samman för att stoppa det. Sverige har inte råd att drabbas på detta sätt för att ytterligare gynna storstan på landsortens bekostnad. Förslaget kommer att skapa nya problem utan att lösa något av de problem som faktiskt finns på bostadsmarknaden.

Mikael Rosén (M)

oppositionsråd Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel