Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikaner ska få chansen att bidra till Månhuset

Nu ska även resten av världen få en chans att bidra till att det sätts ett falurött hus på månens yta.
Totalt måste 100 miljoner kronor samlas in.

Som vi berättat tidigare är det konstnären Mikael Genberg som kläckt idén att skicka ett konstverk till månen.

– En faluröd stuga var självklart eftersom det är den form jag arbetat med tidigare, sade Mikael Genberg till DT i slutet på maj.

Genberg och hans team bestående av rymdingenjörer och experter har arbetat med Månhuset i cirka tio år.

I höstas fick Genberg ett samtal från Johan Molin, vd på Falu rödfärg, som undrade hur det gick med huset.

– Vi fyller 250 år i år. Det vore ett fint sätt att fira genom att sätta ett falurött hus på månen, säger Johan Molin.

I maj gick startskottet för en crowdfundingkampanj som pågår 28 maj till 30 november för att samla in de 15 miljoner USD (cirka 100 miljoner kronor) som behövs.

Nu planerar Månhuset att lansera på Kickstarter, världens största plattform för crowdfunding.

– När jag var i Kalifornien 2008 och diskuterade Månhuset med representanter för NASA var den spontana reaktionen "Wow, The Moonhouse is the American dream, but in Swedish". Genom Kickstarter kan vi på ett effektivt sätt nå ut till människor över hela världen, inte minst svenskättlingar boende i USA och andra personer med anknytning till Sverige, som vill främja och stärka det svenska kulturarvet globalt. men även nå andra människor med intresse för alltifrån konst och kultur till teknik, vetenskap och rymden, säger Genberg.

Målet kommer att vara cirka 1,7 miljoner kronor. Kampanjen kommer att pågå under 40 dagar och är ett sätt att nå ut till framför allt amerikaner.