Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Varför ser Ulvskog och Federley mellan fingrarna med bulgarisk korruption?

När EU-parlamentet samlas i Strasbourg nästa vecka väntas den nya kommissionären för digitala frågor, Mariya Gabriel, röstas in. Hon har i hemlandet Bulgarien anklagats för att ha tagit emot muta i form av en alltför billig hyreslägenhet i centrala Sofia. Den bulgariska anti-korruptionsgruppen Bivol har enligt tidningen Politico grävt fram att hon betalat mindre än en fjärdedel av marknadspriset för lägenheten.

Men under utfrågning av Gabriel 20/6 tycktes EU-parlamentets ledamöter inte intresserade av om hon råkar vara korrupt eller inte. Mutor anses nämligen vara en nationell angelägenhet, och inte ens när det rör sig om en av unionens 28 mest mäktiga poster höjdes röster i protest.

Gabriel kommer oundvikligen röstas igenom. Bulgarien har rätt till en kommissionär och ingen i EU-parlamentet vill riskera att få dåliga relationer med en framtida kommissionär över en muta på runt 150 000 kronor. Det är enklare att vara tyst och rösta ja.

Dala-Demokratens tidigare chefredaktör Marita Ulvskog (S), som en gång var emot EU för att det inte var tillräckligt demokratiskt, tycks i dag bekväm med att till unionens högsta ansvarsposter acceptera i stort sett vad som helst. Att hon i egenskap av ledande S-parlamentariker från Sverige kunde ha bidra i kampen mot korruption verkar inte ha fallit henne in.

Även Fredrik Federley (C), som i en intervju i Hudiksvalls Tidning varnat för att EU är en "sittande anka" för odemokratiska påverkanskampanjer, har låtit bli att agera.Givetvis blir EU föremål för uttalanden om att Bryssel är en "hyckleriets huvudstad" och att EU är korrupt om folkvalda som Ulvskog och Federley ser mellan fingrarna med uppenbara moraliska tvivelaktigheter. Denna typ av undfallenheten och lat diplomati gör EU ineffektivt i kampen i korruption.

Då EU-parlamentet inte ställde Gabriel till svars under utfrågningarna återstår bara för modiga ledamöter att rösta nej till utnämningen nästa vecka. Det skulle åtminstone skapa till dålig stämning, men lär inte hända. Mjäkandet tycks lika obönhörligt som ofrånkomligt. Klart är att så länge som EU avstår från höga krav och skarpt ansvarsutkrävande så kommer samarbetet att dras med fortsatta legitimitetsproblem.

I korruptionsfrågor är Bulgariens sak också vår, och vilket bättre sätt att ära den europeiska gemenskapen än att ställa Mariya Gabriel till svars?

LÄS ÄVEN:

Amelia Andersdotter: Så stoppar vi avhoppen från politiska uppdrag