Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Skam att S vacklat kring korruptionen i Rumänien – och i Sverige

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Det finns tre saker Rumänien och Sverige har gemensamt: Snabbt internet, starka band till USA och en en socialdemokrati med minst sagt speciell självbild.

Anledningen att Rumänien är betungat av korruption, menar den rumänska socialdemokratiska regeringen, är allt för strikta antikorruptionsregler (!).

Rumänien har haft en hel myndighet för att utreda korruption, och myndighetens tidigare chef, Laura Codruța Kövesi, har varit så tuff att både borgmästare, statsministrar och domare ställts till svars och bestraffats.

Nuvarande lagar är för stränga, säger den rumänska regeringen till omvärldens och sin egna befolknings förfäran. De styrande i Bukarest vill försvaga utredningsmöjligheterna och efterskänka redan utdömda straff.

Vändningen i Rumänien sammanfaller med 2016 års maktskifte i USA. Från att ha haft en aktiv utrikespolitik i Östeuropa, med tillhörande krav på antikorruptionsarbete, förefaller amerikanerna nu ha hänskjutit rumänsk förvaltningspolitik till EU.

Men EU är i dåligt skick att förvalta ett sådant ansvar, inte minst på grund av att Sverige ogärna får sin egen byk granskad.

För även om vi gärna tror att Sverige är befriat från korruption så når sällan det formella ansvarsutkrävandet ansvariga politiker. Den som agerar otillbörligt kanske får skämmas i pressen, men får sällan straff i rätten.

2015 uppdagades exempelvis att ett moderat politikerpar i Österåker hjälpt en grevefamilj att runda strandskyddsreglerna. En familj paret lånat pengar av i näringssyfte. Ingen fick skaka galler.

Inte heller var det de S-politikerna, utan opolitisk tjänstemän, som fick ta smällen efter mutskandalerna i Göteborg.

Och den miljöpartist i Stockholm som inför förra årets val ville "byta" 3000 röster mot ett bygglov för en verksamhet han var inblandad i klarade sig även han.

Fortsatt underlåtenhet att hantera korruption - på Sveriges västkust eller längs Svarta havets stränder - är inte önskvärt. Ändå är svenska S motvilligt och har gjort sitt bästa för att försvaga EU:s nya åklagarmyndighet, som var tänkt att kunna bekämpa korruption.

Och även om Marita Ulvskog (S) uttryckt viss "oro" över partikamraternas förehavanden i Rumänien så är det en skam att man inte gjort mer. Rumänska S borde givetvis för länge sedan ha sparkats ut ur Ulvskogs grupp i parlamentet.

I stället fick de hållas.

Först nu i vår, med valet för dörren och med Ulvskog på väg av scen, valde S att börja tala klarspråk om de rumänska kamraterna.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Amelia Andersdotter