Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amelia Andersdotter: Brösttonerna mot KD klingar falskt när Federley tiger om tvivelaktige liberalen

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Fredrick Federley (C) rörde förra veckan upp känslorna rejält när han i en debattartikel i Aftonbladet anklagade KD:s toppkandidat Sara Skyttedal för att vackla kring grundläggande demokratiska värderingar.

Den skärmytsling som följde avslutades med en slutreplik där Federley bedyrade att han är uppriktigt oroad över KD:s utveckling.

När vi ändå pratar om vacklande principer så vill jag säga några ord om Federley.

Alexei Babiš, tjeckisk medie- och diversemogul, tillika statsminister, står anklagad av EU-parlamentet för omfattande korruption. Så sent som i december 2018 begärde parlamentet att alla europeiska utbetalningar till Tjeckien skulle upphöra. Så allvarligt är läget.

Det är därför pikant att Babiš regeringsparti är stödparti åt ALDE, där Federley är vice-ordförande. Och det är med denna omständighet som Babiš åter blir ett exempel på hur västeuropeiska politikers fåfänga går ut över centraleuropeiska befolkningars långsiktiga förtroende för demokratin och det europeiska projektet.

De europeiska liberalerna i ALDE räknar nämligen sju regeringschefer till sin partigrupp, Babiš inräknad.

Att "liberalen" Babiš är mogul i sin hemstat, att han står anklagad för korruption, och att EU-parlamentet fördömt honom, vill Federley nog helst glömma. Det är roligare att tvåla till Sara Skyttedal än att ta ansvar för det ledarskap man påtvingar centraleuropa.

Tyvärr spelar den undfallenheten roll. Genom att peka på sina liberala bundsförvanter i Europa har Babiš kunnat hävda att han, trots anklagelserna, fortsatt har legitimitet.

Inte heller de svenska liberala EU-parlamentarikerna har höjt sig över realpolitiken för gränsöverskridande solidaritet och ansvarstagande i kampen mot korruption. Enligt EU-parlamentets röstprotokoll från december 2018 närvarade varken Fredrick Federley (C) eller Cecilia Wikström (L) vid omröstningen om utbetalningarna till Babiš. Det gjorde däremot Jasenko Selimovic (L), som röstade rätt.

De europeiska liberalerna, med Federley i spetsen, hade kunnat visa ledarskap genom att klippa banden och ta avstånd från Babiš. Det gjorde man inte. Den skuggan faller ända till Björbo där Federley bor.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Amelia Andersdotter