Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansförare backade över man - döms

Ambulansföraren från Ludvika nekade till att ha backat på mannen som låg på gång- och cykelbanan.
Tingsrätten i Falun ansåg dock att det via vittnesuppgifterna var klarlagt att mannen blivit överkörd och ambulansföraren dömdes till böter för vållande till kroppsskada.

Natten till den 26 januari 2011 var kall, 15–20 minusgrader. Mannen var alkoholpåverkad och anledningen till att han blev liggande på gång- och cykelbanan intill riksväg 50 i Persbo var enligt honom själv att han fick ett epilepsianfall.

En lastbilschaufför körde förbi och såg att något låg på gång- och cykelbanan. Han trodde att det var ett djur som var skadat. Han stannade, klev ur och gick tillbaka för att se vad det var. När han kom närmare såg han att det var en man vars hår frusit fast i marken. Mannen var mycket svag, nedkyld och medtagen och hade av allt att döma legat ute i kylan en längre tid. Chauffören ringde efter ambulans.

Ambulansen med två manliga legitimerade sjuksköterskor kom till platsen och de svängde av på en tillfart till gång- och cykelbanan. Med hjälp av backkamera och yttre backspeglar började bilen att backa mot mannen, en sträcka på cirka 350 meter. Ambulanspersonalen hörde plötsligt att det dunkade två-tre gånger mot fordonets baklucka och föraren stannade omedelbart ambulansen.

Någon på plats påtalade att han hade kört över mannen som låg på marken vilket ambulansföraren vid rättegången nekade till. Lastbilschauffören sa i förhör att han hoppade undan och slog på ambulansen och skrek när bilen rullade över den liggande mannen, som även han skrek eller vrålade.

Lastbilschauffören sa också att det inte rådde någon tvekan om att mannen träffades av ambulansen och skadades.

Läkarundersökningen visade brott på flera revben vid ryggraden på vänster sida och på ett revben vid bröstbenet, dessutom underhudsblödning vid vänster skuldra.

Tingsrätten kom fram till att skadorna stämde väl överens med mannens berättelse och att läkarnas bedömning var att skadorna orsakats starkt tryck eller press mot kroppen.

Därmed fastslogs att ambulansföraren kört på den liggande mannen och att kroppsskadorna inte var ringa. Han fälldes för vållande till kroppsskada och påföljden blev 50 dagsböter á 150 kronor.