Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansbeslut klubbat - men läkarna säger nej

En stor majoritet klubbade igenom en ambulanshelikopter till landstinget Dalarna.

Men det finns fortfarande de som säger nej: läkarna.

"Vi anser att frågan måste utredas närmare innan ett beslut fattas", skriver länets läkarföreningar i ett gemensamt uttalande.
Efter nästan två timmars debatt togs beslutet: landstinget Dalarna ska köpa och äga en ambulanshelikopter.
En klar majoritet (50 för, 38 emot, 2 avstod) röstade igenom beslutet. De som röstade för var bland annat Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.
– Det känns väldigt bra. Nu har vi kunnat realisera det här, och i samverkan med Värmland en god affär i en komplicerad och dyr fråga, sade landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson (S) i DT:s livesändning från fullmäktige.

Andra partier ville ha en entreprenadlösning (Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna) – medan Folkpartiet sade nej till en ambulanshelikopter. Och Folkpartiet är inte ensamma om att ställa sig negativa till att landstinget köper en helikopter. Från talarstolen läste Svante Parsjö Tegnér (FP) upp en skrivelse, riktad mot landstingsstyrelsen, från Dalarnas olika läkarföreningar.

Och läkarna i länet är inte helt eniga med landstingsfullmäktige om att en helikopter är rätt väg att gå:
"I rådande ekonomiska läge för landstinget Dalarna anser vi dock att det inte är en självklarhet att en investering i egen helikopter är ett välgrundat beslut. Frågan som måste ställas är om pengarna kan användas på ett mer optimalt sätt, det vill säga något som ger större positiva effekter än vad tillgången till egen ambulanshelikopter kan ge", skriver de.
Deras slutsats är:
"Vi anser att frågan måste utredas närmare innan ett beslut fattas. Ett förhastat beslut riskerar att bli mycket kostsamt för landstinget."
Uttalandet är undertecknat av de lokala ordförandena i Dalarnas läkarförening, Sjukhusläkarna (överordnade läkare och specialistläkare), Distriktsläkarföreningen och Sveriges yngreläkares förening.
– Det är klart att det finns olika åsikter om det är bra eller dåligt att ha en helikopter. Men vi stöttar oss mycket på de olika nationella utredningar som finns, och vi ser också betydelsen av att man måste fortare och fortare komma på plats till rätt vårdnivå.
– Vi har väldigt dåliga vägar i Dalarna, och tyvärr har våra väginvesteringar flyttats fram. Det gör att vi själva måste hitta lösningar för att ha en säker vård i Dalarna, svarade Ingalill Persson (S) i DT:s livesändning.
DT har sökt ordförande i samtliga lokala läkarföreningar, utan framgång.