Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda Kjellberg till Falsterbo – gör upp om att möta världseliten: "Det är helt sjukt"

Amanda Kjellberg hade planerat åka på semester till Marbella i Spanien den här veckan. Bara dagar innan avfärd kom Falsterbo-beskedet – och nu har hon chans att tävla mot världseliten i Falsterbo.

Utvecklingen för Borlänge RS-ekipaget Amanda Kjellberg och hästen Carinthina Z fortsätter att peka uppåt sedan comebacken förra året – och snart kan duon vara uppe bland världseliten.

– Det är det största jag varit med om som senior. Jag blev så chockad. Jag hade bokat en resa till Marbella nu över helgen, och den är inte ombokningsbar eller så, men äh... Det gör ingenting, säger Amanda Kjellberg.

LÄS OCKSÅ: Supersuccé för Amanda Kjellberg – nu ställs hon mot R-G Bengtsson

Det var efter fjärdeplatsen i helgens elittävling i Fjärås utanför Kungsbacka som beskedet kom.

– Jag fick en chock när de ropade ut att jag hade kvalat till Falsterbo, berättar hon.

Ekipaget placerade sig före bland annat Jens Fredricson – och nu har hon alltså chans att få en dröm i uppfyllelse.

På lördag och söndag avgörs 7-star-finalen i Falsterbo som också fungerar som ett kval till den femstjärniga internationella tävlingen med världseliten. Amanda Kjellberg är en av de tolv bästa ryttarna som efter fyra omgångar i Swedish 7-star Spring Tour kvalat till finalen i Falsterbo. Fyra till platser utses av landslagsledningen baserat på världsrankingen, som inte redan är uttagna till den femstjärniga tävlingen.

Totalt är det 16 ekipage och de fyra bästa i 7-stars 1.50-hoppning får hoppa den femstjärniga tävlingen, där stjärnor som Malin Baryard och Rolf-Göran Bengtsson är med.

– Jag är överlycklig och nu är det vinna eller försvinna som gäller. Hästen känns i toppform och är helt magisk.

Vilka förväntningar har du?

– Jag vet vad vi kan leverera men det är små marginaler och det är ett tufft motstånd i den här klassen. På pappret är jag en underdog och det trivs jag med. Många av de andra i tävlingen har det här som en sysselsättning på heltid men det är fortfarande bara en hobby för mig. Men har jag tur så kan det gå vägen, säger Amanda Kjellberg.

FAKTA: KVAL TILL CSIO5* 7-STAR FINAL 150

16 svenska ryttare rider om fyra platser till CSIO.

De 12 bästa ryttarna efter omgång fyra i Swedish 7-star Spring Tour är kvalade till finalen i Falsterbo. Landslagsledningen fördelar sedan ytterligare fyra platser till svenska ryttare bland topp 500 på FEI Longines Ranking list den 1 juni som inte redan är uttagna till CSIO5*.

Lista med kvalade ryttare kommer att publiceras på SvRFs, Swedish 7-star Spring tour och Falsterbo Horse Shows hemsidor den 27 juni.

Ryttarna rider två kvalklasser i Falsterbo. De 4 främst placerade ryttarna i 1.50 A:1a, söndagen 3 juli, kvalificerar sig från kvaltävlingarna för deltagande i de internationella klasserna CSIO 5* under Falsterbo Horse Show 7-10 juli. Hästar och deltagande i klasser sker i samråd med landslagsledningen.

KÄLLA: Falsterbo Horse Show