Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amalgamskandalens omfattning

Tandvårdsskadeförbundet välkomnar regeringens beslut att förbjuda all amalgamanvändning från 1 juni 2009. Nu måste amalgamskandalens omfattning komma upp i ljuset.

Problemet är inte löst i och med förbudet. Slutsatserna från flera utredningar, Forskningsrådsnämnden 1998 och Dentalmaterialutredningen 2003, av kvicksilverskadornas omfattning, måste nu ges högsta prioritet. Det räcker inte med ett förbud, så länge som befolkningen i Sverige går omkring med tonvis av kvicksilver i sina tänder.

Detta nervgift skadar både bäraren och går över till foster från moderns fyllningar. Experterna varnar för att kvicksilvret från fyllningarna kan ligga bakom immunologiskt betingade sjukdomar. Då vården inte har tagit hänsyn till denna giftbelastning blir många tiotusentals människor feldiagnostiserade, ofta med psykiatriska diagnoser, fibromyalgi, utbrändhet eller neurologiska diagnoser.

Vi har nu 30 års erfarenhet av hur man bäst kan avlägsna detta nervgift utan att ytterligare försämra patienternas status. Den kunskapen måste nu tas tillvara för att minska lidandet, förbättra ohälsotalen, minska samhällskostnaderna för vård, onödiga sjukskrivningar och stora miljökostnader.

Miljöministern pekar på problemen vid kremeringar, men lakvatten från kyrkogårdar, tungmetallkontaminerat rötslam är också en del av konsekvenserna av amalgamanvändningen.

Det är ett gigantiskt saneringsarbete som ligger framför oss på många plan. Kunskapsförmedling om de toxikologiska effekterna för individen på kort och lång sikt, måste främst ut i hela vården.

Kvicksilverförbudet måste gälla all verksamhet. Undantaget, som en del sjukhustandläkare krävt, beror uppenbart på att dessa tandläkare, antingen saknar kompetens, eller att de medvetet struntar i effekterna för de vuxna svårt sjuka patienterna. Dessa skall absolut inte skall utsättas för ett av våra värsta nervgifter!

Nu är det hög tid att samtliga landsting och regioner efterlever de beslut som tagits, när det gäller möjlighet att sanera inom Hälso- och sjukvårdens ramar. Kunskaperna om hur detta görs så riskfritt som möjligt har vi i Tandvårdsskadeförbundet. Vi delar gärna med oss av den erfarenheten.

Margaretha Molius

är förbundsordförande i Tandvårdsskadeförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel