Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalsspråkiga belönades

Sex elever från Älvdalsskolan har fått ta emot 36 000 kronor för att de talar älvdalska.

Annons

Älvdalska är ett mycket hotat språk i norra Dalarna. Det talas av 3000 till 4000 personer i Älvdalens socken. För omkring 10 år sedan startade föreningen Ulum Dalska och Älvdalens besparingsskog ett stipendium för att stimulera tillväxten av språket och hindra att det försvinner. Besparingsskogens språkstipendium Ulum Dalska heter stipendiet officiellt. För att få stipendiet måste man prata, skriva och förstå älvdalska och använda det aktivt.

Alla elever som slutar klass nio och blir godkända av en stipendienämnd får på examensdagen 6 000 kronor. Stipendiet delas ut under pompa och ståt vid den högtidliga skolavslutningen i Älvdalens vackra, och alltid vid examen, fullsatta kyrka. I samband med avslutningen får också de elever som slutar klass tre stipendium.

Det är ett diplom och en bok och de elever som slutar klass sex får 500 kronor var under förutsättning att de pratar älvdalska aktivt och kan skriva på detta lokala språk. Undersökningar har visat att intresset för att lära barnen älvdalska har ökat bland småbarnsföräldrar och vetskapen om stipendiet gör att fler och fler yngre barn vill prata älvdalska. Till nästa höst ska Älvdalens kommun få in älvdalska på schemat inom förskolan.

Årets stipendiater bland niondeklassarna var sex stycken till antalet: Alma Andersson, Simon Hjort, Robin Hårdén, Ellinore Bossel, Johanna Eriksson och Samuel Jonasson.

Antalet sjätteklassare som fick stipendiet var nio till antalet: Amanda Martinsson, Erik Eriksson, Emanuel Nygren, Viktor Weabråten-Hedén, Erik Busk, Joakim Wass, Emil Andersson, Lukas Karlsson, Markus Peterson.

Stipendiaterna som slutade klass 3: Egon Larsson, Erik Eriksson, Frida Martinsson, Johan Wallin, Mio Dufva, Oskar Karlsson, Olivia Morin, Oscar Östlund.