Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalsrånare häktad för garagebrand på Öland

/

Han dömdes för det stora bankrånet i Älvdalen 1994. Mannen har fortsatt med brottslig verksamhet och dragit på sig ytterligare domar. Fredagen den 24 januari häktades han som misstänkt för en anlagd brand på Öland.

Annons

Den 51-årige mannen från Södertäljetrakten sitter nu i förvar på Kronobergshäktet. Han är misstänkt för att ligga bakom en garagebrand på Öland i slutet av september 2013.

Mora tingsrätt dömde mannen till åtta års fängelse för delaktighet i Älvdalsrånet 1994. Då det rånet begicks i början på november hade den då 32-årige mannen från Nykvarn en dom på två år och sex månader på sig. Den gällde en kupp mot ett skinnvaruhus i Uppsala i mars samma år. Han hade inte börjat avtjäna den domen ännu. Sedan han gripits för Älvdalsrånet förklarade han för en polis att han varit med om bankrånet för att "finansiera" den kommande fängelsevistelsen. På den tiden bodde han tillsammans med en kvinna och ett barn.

Mora tingsrätt dömde mannen till åtta års fängelse för delaktighet i Älvdalsrånet. De inblandade kallades gym-ligan, då de hade kopplingar till ett gym i Södertälje.

Fängelsedomen avskräckte inte mannen från fortsatt brottslighet. 2010 dömdes han till sex års fängelse för ett rånförsök mot Loomis värde depå i Umeå. Där förvarades 20 miljoner kronor. Rikspolisen visste att ett större rån planerades så delar av Nationella insatsstyrkans prickskyttar fanns på plats, civilklädda och beredda. Rånarna greps efter tillslaget mot värdedepån, efter en eldstrid med polisen. Den då 48-årige före detta Älvdalsrånaren bar inga skjutvapen vid det tillfället.

Det hade han dock gjort vid bankrånet i Älvdalen sent på eftermiddagen torsdagen den 3 november 1994. Då slog fyra män till mot tre banker där de kom över drygt 2,8 miljoner kronor. Männen var klädda i regnkappor av militär typ och de bar rånarluvor. Rånarna var beväpnade med en automatkarbin, en pistol och två avsågade hagelgevär. De hotade personal och bankkunder. Efter en skottväxling med polisen försvann de norrut. Under flykten krockade de och tvingade till sig flera bilar.

Under fredagen hittades spår efter rånarna nära Untorp på Orsa finnmark. På lördagen greps två av dem, helt utmattade sedan de tillbringat natten ute i det fria där de irrat omkring och gått en sträcka på cirka tre mil. De andra två greps några dagar senare på andra platser.

Den 1 september 1995 offentliggjorde tingsrätten domarna mot Älvdalsrånarna, de fick 10, 8, 7 och 6 års fängelse.

Annons