Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalens skjutfält väcker frågor

Nu närmar sig ödesdagarna för Älvdalens skjutfält, ett skjutfält som är miljöprövat och är ett av de mest eftertraktade i Europa med många gästande förband och verksamheter.

Älvdalens skjutfält har i dagsläget 30 anställda. Huvudman för Älvdalens skjutfält är P4 i Skövde, som nu avvecklar den grupp på fem lokalt anställda på skjutfältet med skjutfältschefen Kent Bladström i spetsen. Det är den gruppen som fungerat som en form av servicegrupp för de gästande förbanden och sett till att verksamheten fungerar.

Flera andra personalgrupper kommer att finnas kvar på skjutfältet tills vidare, men utan ansvariga på plats är risken stor för att det blir för svårt att locka förband att förlägga verksamheter till skjutfältet.

Tanken är att det är de gästande förbanden som själva ska ansvara för det jobb som idag sköts genom den grupp av anställda från P4 som finns på skjutfältet.

Skjutfältschefen Kent Bladfält är på semester, men anställda på skjutfältet som tidningen talat med är bekymrade för hur skjutfältet ska utvecklas.

– Det finns tankar på lösningar, men vi vet inte hur det kommer att fungera. Samtidigt är det väldigt många som vill komma hit och öva, säger en anställd på Älvdalens skjutfält. Tyvärr känns det som om våra lokala politiker inte tycks bry sig i skjutfältets framtid.

Samtidigt som Älvdalens skjutfälts framtid är i högsta grad osäker så är behovet av skjutfältet desto större. I Älvdalen finns ett brett stöd för att utveckla skjutfältet, samtidigt väljer försvarsmakten att trotsa fastboende runt Vättern genom att kraftigt öka militära skjutningar i just Vättern.

Leo Persson är en av de lokala politiker som engagerat sig i skjutfältets framtid.

– Det som måste till är att skjutfältet får en ny huvudman. Det är fel att lägga ansvaret för skjutfältets framtid på P4 i Skövde. Skjutfältet har ett större värde en så, menar Leo och ser sin partikollegas fråga till försvarsministern som viktig för att rädda skjutfältet.