Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern på väg, hösten är här

Sju-åtta minusgrader mötte de boende i västar och norra Dalarna på onsdagsmorgonen. Nu är hösten här och under det senaste dygnet är det faktiskt vintertemperatur i nordligaste Dalarna och Härjedalen.

Annons

Medan september var fyra grader varmare än normalt när det gällde Dalarnas fjällvärd så kom oktober med kyla.

Solen går upp över Idresjön och kyla, minus sju grader, möter solvärme.

För de tre första dagarna i oktober redovisar SMHI att det nu är kallare än normalt och framförallt då runt Siljan. Där är det nu fem grader kallare än vad det varit under de tre första oktoberdagarna under referensperioden 1961-1990.

Kallaste mätstation i landet, under onsdagsmorgonen, var Sveg med minus 9,7 grader, medan Särna noterades för minus 8,3 grader, som kallast i Svealand. I Malung noterades 7,4 minusgrader.

Höst innebär, enligt meteorologisk definition en dygnsmedeltemperatur under 10 grader i fem dygn i följd. Den kom till nordligaste Dalarna i september och har nu nått Siljansbygden och Västerdalarna, en månad senare än normalt.

Hösttemperatur råder nu i hela landet och i Dalarnas fjällvärld råder nu också vintertemperatur sedan onsdagsmorgonen. Den kalla natten gav ett dygn med en genomsnittstemperatur under noll grader.

Isen börjar lägga sig men än har den unga sångsvanen öppet vatten.

Vinter blir det sedan när temperaturen sjunker under noll grader i fem dygn i följd. Till Dalarnas fjälltrakter väntas vintern normalt runt den 1 november och för mellersta Dalarna tio dygn senare.

Mer läsning

Annons