Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att bevara älvdalskan

Annons

I höstas skrev Barn- och Utbildningsnämnden i Älvdalen ett brev till skolminister Jan Björklund. I brevet vädjade bun, tillsammans med föreningen Ulum Dalska och det älvdalska språkrådet Rå?djärum till ministern för att få älvdalska språket infört som modersmål i skolan. Det officiella brevet åtföljdes av teckningar från skolbarn och inte mindre än 184 namnunderskrifter från barn som vill lära sig älvdalska i skolan.

Skolministern Jan Björklund lät sin medarbetare Mikael Hellstadius svara på brevet i sitt ställe, men brevets innehåll är naturligtvis förankrat i toppen.

I brevet skriver Mikael Hellstadius nu att man "delar er uppfattning om vikten av att bevara älvdalskan och föra den vidare till kommande generationer. Utbildningsdepartementet kan dock inte föreskriva att ett språk ska ha status av modersmål. Inget hindrar dock att skolor i Älvdalens kommun arbetar för att bevara och utveckla älvdalskan. "

I slutklämmen skriver departementet att det finns ett stort utrymme inom till exempel svenska att erbjuda undervisning i älvdalska.

Buns ordförande Anders Björklund, s, säger att det finns ett gemensamt intresse i bun att utveckla det här med älvdalska i ksolan på något sätt.

- Det är ju bra att de skriver som de skriver, men vi hade gärna sett en starkare stöttning. Nu ska vi diskutera hur vi går vidare.

- Jag måste också ge min företrädare Arne Bogghed, c, en eloge för det arbete som han lagt ned på att utveckla tankarna kring älvdalska och att han skrev under detta brev. Det ska han ha all heder av.

Yair Sapir, samordnare i älvdalska språkrådet kommenterar svaret från Utbildningsdepartementet:

- Det är glädjande att myndigheterna inser vikten av att bevara älvdalskan. I och med sommarkursen i älvdalska i augusti kommer skollärare att kunna utbilda sig i älvdalska. Jag hoppas att älvdalskan därefter kan bli mer närvarande i skolorna, så att språket kan fortleva.

Mer läsning

Annons