Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är extremt glatt överraskade"

/
  • Detta var Fjäll- och äventyrsledarklassen 2013 innan utbildningen gick i graven, för att 2015 sedan återuppstå.

När Marit Norin, informationsansvarig på Älvdalens utbildningscentrum, ska beskriva sin nuvarande känsla håller hon telefonen på avstånd och gjädjetuter. Hon har all anledning att vara glad då tre av deras utbildningar blev beviljade av Yrkeshögskolemyndigheten.

Annons

– Vi är extremt glatt överraskade. Stämningen på skolan är på topp, säger Marit Norin.

Skogsbrukstekniker, Skogsvårdsentreprenör samt Fjäll- och äventyrsledare är de tre utbildningarna som blev godkända. Den sistnämnda utbildningen reser sig därmed från graven då den inte blev beviljad senaste gången de ansökte om att starta det programmet.

Det var inte väntat. Man vet ju aldrig. En utbildning kan kännas riktigt bra, men ändå inte bli beviljade. Det var bara tolv utbildningar i Dalarna som blev beviljade. Av de tolv finner man tre i Älvdalen. Det känns jätteroligt, säger Marit.

De har ännu inte fått motiveringarna bakom varför de tre utbildningarna blev beviljade, då de kommer senare nästa vecka.

– Men vi håller en hög kvalité och standard. Utbildningarna platsar i yrkeshögskolan. Vi arbetar hela tiden mot branschen på ett tydligt sätt. Det finns ett ganska stort behov, speciellt regionalt, för just Fjäll- och äventyrsledare.

Enda smolket i sammanhanget är att deras fjärde utbildning inte blev beviljad: skidanläggningstekniker. Fast de ger inte upp för det:

– Vi tror mycket på den. Vi har ett superstarkt branschstöd från många skidanläggningar. Det finns en chans att vi ser över den och gör en ny ansökan nästa omgång efter att vi fått motiveringen. Vi vet inte ännu varför den blev avslagen. Kanske platsade den inte i yrkeshögskolan, eller så prioriterade de andra branscher, säger Marit.

Nästa onsdag kommer de att fira genom att bjuda på förmiddagsfika till alla i cafeterian.

Annons