Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart ska ungarna ta vägen om fritidsgårdarna läggs ned?

/
  • Håkan Tomth har under 12 år varit föreståndare för fritidsgården i Älvdalen. Nu ska den läggas ned och han är bekymrad för ungdomarnas del.

Håkan Tomth, föreståndare för fritidsgården vid Älvdalsskolan, är bekymrad. Fler och fler ungar har det stressigt och då lägger man ned fritidsgårdarna, säger han.

Annons

– Det är fler och fler barn och ungdomar som har det jobbigt. De upplever en väldig stress. Det är betygen som ska var höga och tjejerna är dessutom stressade av att de ska vara så snygga.

Det säger Håkan Tomth, som är föreståndare för fritidsgården vid Älvdalsskolan, en av tre fritidsgårdar i kommunen som nu föreslås läggas ned för att kommunen ska skära ned kostnaderna.

– När de kommer till mig så kan de vara som de är. Här är alla tjejer snygga och betygen spelar ingen som helst roll på Fritte, säger Håkan.

– Det är viktigt att det finns ett ställe där ungarna kan slippa att känna den här pressen, som det bara blir mer av i samhället, säger han.

– Om nedläggningen kommit för några år sedan hade jag köpt det. Då hade vi bara några enstaka ungar här. Nu kan det vara ett 50-tal en fredagskväll.

– Och var ska de ensamkommande flyktingbarnen kunna integreras om inte på Fritte, som är ett naturligt ställe att träffas på, säger Håkan och är bekymrad.

– Jag tror det kan bli många elever som går till affärerna och att det kommer att bli stökigare i skolan när ungdomarna inte har Fritte att gå till på håltimmar eller i väntan på bussen.

För Håkans del betyder inte nedläggningen att han blir arbetslös. Första januari börjar han arbeta med de ensamkommande flyktingbarnen.

Mer läsning

Annons