Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsnaturfonden bekmyrat över fritidsby vid Fulufjället

/
  • Invigd. Tunga moln hängde över Fulufjällsbyn vid invigningen, moln som nu bytts mot frågetecken över framtiden för den holländskt styrda fritidsbyn.

Annons

- Vi har bra bokat och många gäster, både från Holland och Sverige är inbokade, säger Odet Nijmeijer, som driver byn åt Pan Parks Accommodation AB.

När byn anlades så skedde det genom en egen insats på 12 miljoner från sex delägare. Därtill bidrag från Nutek och länsstyrelsen samt ett lån från Handelsbanken.

Idag ser det mörkare ut när det gäller ekonomin och flera fordringar på Pan Parks Accommodation ligger hos kronofogden.

- Det har jag ingen kännedom om, säger Odet och hänvisar till huvudkontoret i Holland, som tidningen inte kunde nå under helgen.

Pan Parks Foundation är den organisation som 1997 bildats genom ett samarbete med Världsnaturfonden WWF och holländska reseföretaget Molecaten. PAN står för Protected Area Network. Syftet är att satsa på grön turism. WWFs stämpel skulle vara en dörröppnare för reseföretaget Molecaten.

I Mörkret anlades därför Fulufjällsbyn av bolaget Pan Parks Accommodation.

- Det är något helt annat än Pan Parks Foundation, förklarar Odet Nijmeijer.

Likafullt är det samma holländare, Cees Slager, som företräder Pan Parks Accommodation som också företräder Molecaten och som sitter med i ledningen för Pan Parks Foundation.

- Vi har haft en intern diskussion och håller nu på att bilda oss en uppfattning om vad som sker med Pan Parks Accommodation, säger Hans Berglund på WWF Sverige.

- Syftet med Pan Parks är gott och vi vill verkligen jobba med att utveckla den gröna turismen. Likaså vill vi ha en fungerande licensiering av företag som jobbar med ekoturism.

Världsnaturfonden är dock bekymrade över att PanN Parks Accommodation kopplas samman med Pan Parks.

- Likheten med namn är olycklig och speciellt om Pan Parks Accommodation har svårt att klara sin ekonomi. Vi måste också ta reda på vad WWF gjort för internationella kopplingar med Pan Parks och om ansvarsdelen, säger Hans Berglund.

- Vår förhoppning är dock att kunna fortsätta med Pan Parks eller åtminstone i samma anda med en satsning på ekoturism och lokala företagare, kanske i samarbete med Naturens bästa.

Oavsett vad som händer med bolaget Pan Parks Accommodation finns den fina stugbyn på plats. Frågan är bara om bolaget har ekonomiska muskler att klara av det som lovades vid invigningen då en etapp två av stugbyn skulle följa. Det med tanke på de krav som nu finns hos kronofogden där bland annat en konsult för byggnationen fortsatt anser sig ha en stor fodran.

Mer läsning

Annons