Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg slog till - renhjord splittrad

/
  • Sedan renarna räknats och släppts för att delvis gå till slakt så kom en varg in i hjorden och splittrade den.

Sedan två veckor har Idre nya sambey haft en ansökan inne hos länsstyrelsen om skyddsjakt på tre vargar, en ansökan som avslogs på måndagen av länsstyrelsen.

Annons

– Länsstyrelsen har helt fel. I natt har vi haft en varg inne i hjorden som nu är helt splittrad, vi har också funnit en dödad ren, suckar Benny Jonsson, som är rovdjursansvarig i Idre nya sameby.

Enligt länsstyrelsen har inga angrepp på renar kunnat knytas till de tre vargarna och vargarna rör sig i ett område där det inte finns någon renskötsel. Därför säger myndigheten nej till ansökan.

Två av de tre vargarna som samebyn begärt skyddsjakt på är märkta. En av dem har vandrat söderöver och befinner sig sedan en vecka nordväst om Sälen, medan den andra märkta vargens senaste kända position var på gränsen mot renskötselområdet, öster om Drevdagen, men det är en fyra dagar gammal position.

– Det är tiken i det märkta paret och den har inte varit över riksväg 70, säger Olof Liberg, som är forskningsledare på Grimsö forskningsstation.

– Hannen har däremot rört sig över riksvägen innan den vandrade söderöver, fortsätter Liberg.

Vid varginformationsmötet i Flötningen för två veckor sedan antydde Petter Wabakken att det kunde ha handlat om en föryngring i området.

– Så kan det vara, men vi misstänker ändå att de två märkta vargarna är vargar som vandrat in i området. DNA från spillning visar att tiken kommer söderifrån, men det är ännu inte säkerställt, säger Olof Liberg.

De två flyttade vargarna finns för närvarande inte i området utan hannen är kvar i västra Dalarna, medan den mer värdefulla tikens senaste position är i norra Hälsingland. Deras positioner släpps inte fortlöpande av Naturvårdsverket.

– Vi har noterat flera vargar, norr om Grövlan, inne i våra åretruntmarker för renskötseln, säger Benny Jonsson.

Den SMS-tjänst som finns för varg i området redovisade natten till tisdagen två vargar som ylade sydväst om Båthusströmmen. Samtidigt har spår noterats runt Idre Fjäll och ett säkrat spår från sopstation öster om Idre mot Idre Fjäll och vidare mot Hemmeråsen. Den vargen har sedan splittrat renhjorden och dödat en ren innan den fortsatt sin vandring.

Alf Nordin på länsstyrelsen kunde spåra vargen från återvinningscentralen i Idre upp mot Idre Fjäll och över Hemmeråsen, samt konstatera att den också dödat en ren.

– Jag följde spåret från Idre fram till platsen där den slagit renen och sedan över Burusjön och en bra bit norrut, säger Alf Nordin som bekräftat att det handlade om en varg som varit framme. Spillningsprov är insamlat för DNA-analys.

För samerna är risken nu stor att vargen ger sig in den hjord som samlats ihop och finns i närheten av slakteriet i Foskros.

Mer läsning

Annons