Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandalisering för 60 000

/
  • Förstört. Flera träd i Tingshusparken har brutits av, vilket också kostar kommunen stora pengar.
  • Livsfarligt. Om ett barn eller en hund kommer i kontakt med de blottlagda elledningarna kan en mycket allvarlig olycka inträffa.
  • Besviken. Anders Bernhardsson på samhällsbyggnadskontoret är ledsen över den ökande vandaliseringen i Kyrkbyn. I helgen bröts ytterligare två lyktstolpar i Tingshusparken av.

Annons

Den senaste tiden har Älvdalingarna fått se en allt mer tilltagande vandalisering i de centrala delarna av kyrkbyn. Träd och lyktstolpar i den nyligen uppsnyggade Tingshusparken har förstörts och både offentliga och privata byggnader har utsatts för vandalisering i form av klotter.

I helgen bröts ytterligare två lyktstolpar i den fina Tingshusparken av. Därmed har sammanlagt sex stolpar förstörts. Varje lyktstolpe kostar 9 507 kronor att ersätta med en ny, inklusive moms och arbetskostnader.

Bara denna vandalisering har alltså i år kostat kommunen nära 60 000 kronor. Till det kommer två avbrutna träd för mellan 2 500 och 5 000 kronor.

Under tiden som man väntar på att de nya stolparna ska levereras måste strömmen till belysningen i Parken vara avstängd.

En rent av livsfarlig följd av att stolparna bryts av på detta sätt är att elledningarna då blottas. Både vandalerna själva, hundar och barn som besöker parken riskerar allvarliga olyckor om de kommer i kontakt med elkablarna innan de har hunnit stängas av.

Chefen för samhällsbyggnadsavdelningen på Älvdalens kommun, Anders Bernhardsson, hoppas naturligtvis att skadegörelsen ska minska. - Vi fick ju kämpa så länge för att få pengar till att göra ordning i parken och nu får vi lägga ut stora pengar på att laga det som förstörts. Det är inte alls roligt.

- Jag har haft funderingar på att ta fram kostnaderna för att reparera efter vandaliseringen ett visst år. Om sen kostnaderna minskar kanske vi kan använda pengarna på att göra något roligt för ungdomarna i stället. Jag ska ta upp den saken till diskussion, säger han.

Mer läsning

Annons