Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utter orsakade massrymning

/

Utterns fest i laxodlingen i Gåsvarv fick tusentals fiskar att rymma. Nu har fiskodlaren fått ersättning av länsstyrelsen.

Annons

En utter upptäckte rena påskbordet då den i april simmade i Österdalälven nedanför byn Gåsvarv. Där låg nämligen Älvdalslax fiskodling, med den färskaste lax i massupplaga. Uttern gick lös på kassarna och lyckades få hål på dem så att laxar som tillsammans vägde 2 560 kilo lyckades smita ur odlingen.

Länsstyrelsens besiktningsman Hans-Olov Hanse Hansson i Orsa besiktigade den förstörda kassen och konstaterade i sitt intyg att det verkligen var utter som orsakat skadan på nätet i kassen.

Enligt 11 paragrafen i Viltskadeförordningen kan länsstyrelsen förmedla pengar, som kommer från Naturvårdsverket, om det är uppenbart oskäligt att den skadelidande själv ska bekosta skadorna - och om det finns pengar.

Pengar fanns på detta konto och länsstyrelsen har nu beslutat att Älvdalslax ska få ersättning för 2 560 kilo lax. Med kilopriset 45 kronor blir ersättningen 115 200 kronor.

Länsstyrelsens beslut kan inte överklagas.

Mer läsning

Annons