Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två drogs med i lavin på Idre Fjäll

/
  • Lavinvrisk 3, innebär en betydande risk för laviner, är nu bedömningen av lavinrisken på Idre Fjäll efter två dagars blåst.  Foto: Nisse Schmidt
  • Mellan tävlingsbacken och Chocken syns spåren av den lavin som drog med sig två skidåkande ungdomar på tisdagsförmiddagen.  Foto: Nisse Schmidt
  • Suzanne Brøggers samhällskritik är många gånger på pricken men samtidigt alltför kverulantisk, anser Anne Brügge.  Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX 

Annons

Lavinfaran på Idre Fjäll var på tisdagsmorgonen en tvåa på den femgradiga skalan. Men då det började blåsa ändrades tvåan till en trea, vilket innebär en betydande risk för att en lavin ska utlösas vid skidåkning i ett lavinfarligt område.

Det var vad som skedde när fyra gästande ungdomar gav sig ut för de branta delarna mellan Chocken och tävlingsbacken på Idre Fjäll.

Först åkte två av ungdomarna ut i den offpist lockande ravinen. Strax därefter ytterligare två och det var då lavinen utlöstes. De två som åkte in först fick två meter djup snö över sig och drogs med i snömassorna utför branten. De båda ska ha snurrat runt i lavinen, men stannade stående med huvudena uppåt.

- När vi kom fram var den ena begravd upp till huvudet medan den andra satt fats i snö till midjan, berättar Lisa Johansson, pistör på Idre Fjäll.

När lavinen utlöstes satt en av liftpersonalen i en stollift och såg ungdomarna åka in i området, sedan utlöstes lavinen och liftpersonalen kunde direkt se att det försvann skidåkare. Det gjorde att larmet gick väldigt snabbt och inom kort var pistörer på plats och sökte av området både uppifrån och nedifrån.

De kunde då konstatera att av de fyra så hade de två som åkte in sist klarat sig med att dras med en liten bit, medan de två andra följt med snömassorna utför fjället.

De två kunde grävas loss utan problem och enda skadan blev en nyckelbensskada på en av de två. Turen var på ungdomarnas sida som båda stannade med huvudena ovanför snön.

- På morgonen var området bra, men när det börjar blåsa förändras situationen väldigt snabbt och lavinfarliga snödrivor byggs snabbt upp, förklarar Lisa Johansson.

Det aktuella området ligger mellan två branta nedfarter och är avskiljt från skidåkningsområdet med staket och skyltar som varna för lavinfara

Under onsdagen sprängdes sedan ett antal snödrivor som bildats av den starka blåsten och som kunde ge upphov till nya laviner.

- Utanför det pistade området gäller det att vara försiktig och respektera de lavinvarningsskyltar som finns, säger Johnny Persson, en av Idre Fjälls pistörer.

Fakta: Lavinriskskala

Skianläggningarnas organisation, SLAO, följer den internatioenlla femgradiga lavinskalan.

Där betyder risk 1 liten risk för mänskligt utlösta laviner medan en femma betyder extrem risk att laviner ska utlösas av mänsklig aktivitet och att spontana laviner är mycket troliga.

Annons