Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trötta på turistentreprenör

Annons

I Idre har det varit några turbulenta veckor rörande turistbyråverksamheten. Något som fått den lokala s-gruppen att reagera. Vid ett möte konstaterade s-gruppen i Idre, att vad gäller Idre så finns det stora brister i hur entreprenören uppfyllt sina åtaganden samt hur dessa redovisats för Älvdalens kommun.

Idre s-förening har inga synpunkter på hur verksamheten bedrivs i kommunens övriga områden, Älvdalen, Särna och Grövelsjön.

I sin skrivelse till kommunstyrelsen skriver s-föreningen. ”Idre turistföretag har genom den av Johnny Granlund miserabla skötseln av Turistbyråverksamheten i Idre både tappat goodwill och därmed marknadsandelar vad avser turismen som tar flera år att reparera.

Idre s-förening vill därför att kommunen snarast avslutar samarbetet med Fliesbergs Outdoor och uppdrar åt den nytillsatte turistsamordnaren att i samråd med näringen hitta en lösning för Idre omgående.

Älvdalens kommun har ett avtal med Johnny Granlund och Fliesbergs Outdoor som gick ut för ett år sedan. Det avtalet förlängdes sedan med två år och gäller fram till januari 2008. Fliesbergs Outdoor får 2,2 miljoner kronor om året av kommunen för att driva turistbyråerna i Älvdalen, Särna, Idre och Grövelsjön.

Avtalet kräver enbart att öppethållanden sker enligt villkor och att en fungerande avrapportering lämnas till kommunen.

För ett år sedan förlängdes avtalet sedan centerpartiet valde att rösta med oppositionen.

Centerpartiets starke man i Idre, Jan Spånberg deklarerade då att partiet inte hade för avsikt att slänga ut något företag från kommunen. Det trots att det handlade om en option och inte en uppsägning av avtalet.

Folkpartiet valde att gå emot förlängningen liksom socialdemokraterna. En orsak till förlängningen var att hanteringen av förlängningen drog ut på tiden, något som fick kommunlistan att poängtera att kommunen var för sent ute för att finna en alternativ lösning. Ingen av partierna valde då att erbjuda en option på ett år utan det politiska beslutet blev att förlänga avtalet på två år. Något som nu Idre s-förening ångrar.

Oppositionspartierna har vid flera tillfällen hävdat att kommunledningen ställt orimliga krav på Fliesbergs Outdoor vad gäller verksamhetsplaner och utvärderingar.

Blir det så att avtalet bryts, torde kommunen likafullt få räkna med att betala ut ersättningen för den resterande perioden.

När det gäller Idre anser s-föreningen att det är ett pris kommunen får betala för att kunna gå vidare.

Johnny Granlund håller som bäst på att flytta in turistbyrån i gamla kommunalhuset.

– Jag avser att skapa en personlig turistbyrå där besökarna får bästa tänkbara service, säger Johnny Granlund.

Ett problem är dock att det krävs en planändring för att kunna öppna turistbyrån i de aktuella lokalerna, liksom att parkeringsplatser måste ordnas. Det trots att det handlar om en lokal som en gång tidigare varit just turistbyrå.

Mer läsning

Annons