Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven ordnade en miljon till Älvdalens ungdomar

/
  • Pege Andersson, till höger, berättar om Sven Leandersson, ICA-handlaren som ordnade en ungdomsfond som nu delat ut sammanlagt 1 miljon kronor till ungdomar i Älvdalen. I bakgrunden Ingegerd Litke, som hjälpte till med utdelningen.
  • Här är några av årets stipendiater som på lördagen fick pengar ur ICA Olssons Ungdomsfond.

1999 la Sven Leandersson på 50 öre på plastkassarna i sin ICA-butik och det har nu gett en miljon till ungdomar i Älvdalen.

Annons

år 2 000 anordnade Älvdalens IF Junior-SM i skidor i Älvdalen. Som många andra företagare fick ICA-handlaren Sven Leandersson frågan om att sponsra föreningen, så att man skulle kunna genomföra denna stora tävling. – Det var då jag kom på att lägga på en 50-öring på varje såld plastkasse i butiken, berättar Sven Leandersson, som hela sitt liv vurmat hårt för ungdomsidrotten, och i dag har glädjen att ha självaste Maria Rydqvist som svärdotter.

Hur som helst. ICA-kunderna köpte sin mat och köpte sina kassar och ingen protesterade mot att de fick betala 50 öre extra. Det gjorde heller inte Älvdalens IF som fick hela 100 000 kronor och tack vare det kunde genomföra JSM som en perfekt tävling.

Ur detta växte sedan ICA Olsson Ungdomsfond fram. En fond som varje Luciafestinatt sedan dess delat ut omkring 90 000 kronor till ungdomar och föreningar som sysslar med idrott och ungdomskultur.

Sven Leandersson har nu överlåtit driften av ICA-butiken till sin son Bengt, men eftersom Bengt och hans Maria Rydqvist befann sig på skidtävling i Davos så fick Sven rycka in och dela ut pengarna.

Och någon gång under utdelningen delades den 1 miljonte kronan ut till en av de många ungdomar och föreningar som fick stipendier.

– Jag hoppas stipendiet kan ge en extra kick åt några ungdomar, säger Sven Leandersson.

ICA Olsson anordnar också varje år en friluftsdag då alla skolelever får testa olika verksamheter som föreningarna i kommunen har.

Mer läsning

Annons