Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort publikt intresse för Älvdalsbonden

/
  • Försäljning. Gudrun Åsberg, t v, hade en strykande åtgång vid sitt försäljningsbord. Det som kunderna först kastade sig över var riktigt bondsmör.
  • Mässa. Nästan allt som var upplagt på hyllor och bord gick att köpa, men en del varor visades mest för att inspirera vad som kan produceras i småskaligt mathantverk.
  • Nöjd. Projektledaren Charlotta Rosborg var helnöjd med marknaden/mässan i Rot.

Annons

Älvdalsbonden är ett EU-projekt i samarbete med LRF och Hushållningssällskapet i Älvdalen, där Carlotta Rosborg varit initiativtagare och projektledare.

- Grunden till det hela är att jag själv tycker det är obehagligt att gå och handla, när man inte har någon kontroll över till exempel det kött man köper. Det kan vara svårt att se var köttet kommer från. Det kan ha transporterats över stora delar av världen och man vet inte vilka tillsatser som finns i köttet, säger Carlotta Rosborg.

- Ska vi ha en levande landsbygd, så måste det också finnas småbönder och djur. Det gäller speciellt norra Dalarna. Här passar det inte med storjordbruk, på samma sätt som söderut. Kan man då skapa kanaler för mindre producenter att sälja sina varot, så kan småskaligt mathantverk bli en riktigt bra näring för Dalarna.

I nuläget är det ganska få som sysslar med småskaligt mathantverk i vårt område. Därför hade arrangörerna tagit in produkter från ett vidare område, bland annat från Jämtland.

- Den här dagen var upplagd både som en mässa och en marknad. Mässan med produkter av olika slag kanske gör att någon får en idé att starta något liknande. Samtidigt hade vi marknaden för att sälja lite av det vi producerat. Just den biten överraskade oss, att besökarna var så köpvilliga.

Charlotta Rosborg passade själv på att testa en ny produkt under dagen.

- Jag hade några rökta getlår från bockar som var 10 månader när de slaktades. Många säger att sådant kött inte går att äta, men här gjorde det succé och låren blev sålda.

Förutom mässan/marknaden i Rot, var det programinslag i Rot Skans. Bland annat tunnbrödsbakning, filmvisning om Hedbodarna och Floj fäbodar. Själv höll Charlotta Rosborg seminarium om Lofjätåsens fäbod och om en resa till Slovenien.

- På kvällen var det tänkt att vi skulle åka med häst och släde över Nässjön till Lidens bystuga för kvällsprogrammet. Nu gjorde snöbristen att vi fick göra den färden med häst och trilla istället. Men det gick bra och det blev en mycket trevlig kväll i bystugan med med mat och ett föredrag av Anna Dahlgren om forkörningen till Röros.

Mer läsning

Annons