Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhårt forskarmöte på Fulufjället

En gån om året samlas forskare och presneterar den forskning som ske rpå och runt Fulufjället. I år var det sten och samarbete som stod i centrum.

Annons

Fulufjället blev nationalpark 2002 och tio år senare bildades den betydligt mindre Fulufjellets Nationalpark på den norska sidan. Nu jobbar förvaltningen på båda sidor av gränsen i ett gemensamt projekt, för att de två nationalparkerna ska uppfattas som en park av besökarna.

– Det här är en möjlighet för bygdens folk att få höra om de pågående projekt runt Fulufjället, förklarade Anders Ejdervik, som var moderator för årets forskarseminarie, med företrädare från både Sverige och Norge.

Annika Söderqvist från Idre studerar en brynsten.

Sten och geologi var också ämnen som diskuterades på årets forskarseminarie.

Stig Eriksson från Särna berättade om den gamla vandringsleden Brynstigen och brytningen av brynsten som kunde användas till att hålla liar skarpa.

– Intressant var att det var norrmän som bröt stenen inne i Sverige, så redan då fanns det ett samarbete, konstaterade Stig, med anspelning på det nu startade gränsöverskridande projektet.

Stig Eriksson berättar om Brynstigen vid årets forskarseminarie på Fulufjället.

Mer sten berättade älvdalsduon Marit Norin och Torbjörn Zackrisson om. Duon som åter öppnat upp älvdalsbornas ögon för porfyr, med god draghjälp av en prinsessa från bygden, beskrev målande och med inlevelse betydelsen av den unika profyrhanteringen.

– Helt fantastiskt bra och då inte minst just Torbjörn och Marits berättelse om porfyren, konstaterade Annika Söderqvist från Idre.

– Men var är alla åhörare. Det här är ju gratis och väldigt intressant, funderade Annika.

Hennes funderingar är berättigade och delades av Torbjörn Zackrisson, för den största nationalparken söder om de stora i Lappland borde även ha lockat fler beslutsfattare till Fulufjället. Även om de stora drömmar om sysselsättning som en gång målades upp inte infriades, så betyder tillgången till en nationalpark väldigt mycket. Detsamma gäller kunskapen om vad som händer i nationalparken, där 40 000 besökare (2014, enligt Etours mätning) också vandrade leden till Njupeskärs vattenfall.

Leo Einarsson från Särna följde med intresse forskarseminariet, men avstod exkursionen till Njupeskär.

Mer läsning

Annons