Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenbrott hoppas på slottsrenovering

/
  • Kineserna har som bekant sitt eget vasalopp. Nu härmar de även vasaloppsstenen i Sälen och har beställt det här monumentet som ska skeppas iväg till Changchun.  Foto: Sten Widell
  • En gigantisk sågklinga med tänder av bland annat diamant klarar att skiva upp kvartsitblocken i önskade storlekar.  Foto: Sten Widell
  • Visst finns det likheter med Dalhalla, även om bergväggarna ännu så länge inte är så höga runt den lilla sjön.  Foto: Sten Widell
  • Rolf Eriksson visar vad en flink konstnär kan göra av ett stenblock från Mångsbodarna. Det blev ett dragspel som också det har stark anknytning till Älvdalen.  Foto: Sten Widell

Annons

I stenbrottet i Mångsbodarna bryter man älvdalskvartsit, en rödskimrande mineral som bland annat bearbetas till markplattor, fasadplattor, bänkskivor och mycket annat.

Totalt jobbar nio personer vid Wasasten och företaget omsätter cirka 10 miljoner kronor. Exportandelen är 20 procent.

Platschefen och styrelseledamoten Rolf Eriksson berättar att kvartsiten finns ner till ett djup av 600 meter och "kvartsitbältet" sträcker sig från Mångsbodarna ända bort till norska gränsen.

Fasader som klätts med älvdalskvartsit är bland annat PK-huset och Alvikstorg i Stockholm samt Landskapsbiblioteket i tyska Dortmund.

- Men det finns flera objekt i Stockholm vi fått hjälpa till att piffa upp, bland annat Högsta Domstolen med flera byggnader på Kungsholmen, säger Rolf Eriksson och berättar att när fotbollsspelaren Tomas Brolin spelade i Parma hjälpte han Wasasten att sälja på den internationella marknaden.

På tal om Stockholms slott vittrar fasaden sönder i snabb takt. Det beräknas kosta 220 miljoner kronor att renovera helheten. Regeringen har fått en begäran om renoveringspengar.

- Det vore inte dumt att få vara med där. Vi har vidare lämnat offert på ett jättejobb i Göteborg där 14 stationer ska byggas om och där vill man utsmycka med grå jämtlandskalksten, berättar Rolf och tillägger att den stenen bryts i Brunflo och Wasasten är hälftenägare i bolaget Nya Jämtlandskalksten.

- Blocken bryts i Brunflo och sedan fraktas de hit och bearbetas här.

I vintras tvingades Wasasten varsla halva styrkan på grund av arbetsbrist.

- Det var två eller tre anställda som fick gå hem några månader, men sedan fick vi luft under vingarna igen och inför kommande vinter hoppas vi främst på stationsrenoveringarna i Göteborg.

Wasasten har för övrigt levererat golvplattorna i Arlandaterminalerna. Sten från Mångsbodarna är det sista resenärerna trampar innan de far ut i världen.

Rolf Eriksson är även engagerad i ett lokalt projekt för att söka efter en fyndighet med porfyr.

- I Ribbåsen ska finnas Rännåsporfyr och där är det möjligt de skulle kunna gå att få täkttillstånd.

- Det här är dock en mera småskalig satsning. Det är flera konstnärer engagerade och det man vill få fram är väl mera av typen smyckesten och mindre prydnader, berättar han.

Vi har slutligen nått fram till själva stenbrottet i Mångsbodarna. Djupet är bara cirka 20-30 meter, men bryter man sig ner 20-30 meter ytterligare har Mångsbodarna fått ett eget Dalhalla, i en smakligt röd ton.

Mer läsning

Annons