Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaden i jorden för Himmelfjäll om ett år

/
  • Himmelfjäll. Nu blir Hemmeråsen i bakgrunden Idre Himmelfjäll. Om ett år ska spaden vara i marken säger Staffan Derning som är vd för den turistanläggning som nu ska byggas på Hemmeråsen.

Annons

- Om ett år är ambitionen att vi ska kunna sätta spaden i marken för projektet Idre Himmelfjäll.

1987 besökte Staffan Derning Hemmeråsen i Idre för först gången.

- Genom min fru som är från Mora var vi ägare till ett markområde på Hemmeråsen. När jag besökte området så väcktes en vision om att skapa något på det som jag såg som den perfekta platsen för en året runt anläggning, berättar Staffan Derning.

I Idre har många ifrågasatt projektet då inget hänt med det genom åren.

MT möter Staffan Derning i hans sommarparadis vid Siljan, det när familjen är hemma på semester från USA.

- Jag jobbar som affärsman i USA och bor med familjen i New York sedan 26 år. Men till Mora har jag regelbundet återvänt genom åren, säger Staffan.

Nu väntar ytterligare ett år i USA, men sedan flyttar Staffan hem till Sverige för att på heltid jobba som vd för Idre Himmelfjäll.

- Det kan tyckas att det inte hänt så mycket genom åren, men nu tar det fart på allvar, säger Staffan.

Att det stora projektet, som färdigbyggt planeras bestå av en anläggning med 10 000 bäddar i stugor och två hotell, spa-anläggning samt skidliftar med nedfarter, dröjt har sina orsaker.

- När jag såg möjligheten så var området ett naturreservat. Genom Idre deklarationen 1993 lyftes Hemmeråsen ut och därigenom skapades möjligheten för att gå vidare.

Nästa steg handlade om att förvärva marken och det kunde genomföras förra sommaren.

- Den slutliga fastighetsregleringen gör lantmäteriet och den skall vara klar i augusti. Civilrättsligt äger vi redan marken. Nu väntar vi bara på lagfarten, förklarar Staffan.

Medan markfrågan gick mot sin lösning har ett detaljeplanearbete pågått som nu också gått ut i ett samråd. Ambitionen är att detaljplanen ska kunna antas i slutet av året.

- Det innebär att vi ska kunna sätta spaden i marken för steg ett av den första etappen redan till våren 2008, säger Staffan.

Staffan Derning valde att ligga lågt med projektplanerna medan Idre Fjäll drev sitt projekt Tre Toppar.

- Jag ville inte göra något som kunde störa det projektet. Hade det kommit till stånd så hade det även gynnat oss. Nu blev det inte så och då går vi vidare med de förutsättningar som gäller. Himmelfjäll har starka finansiärer bakom sig och hela projektet bygger på lönsamhet utan bidrag, betonar Staffan.

Han vil dock inte gå in på några kostnadsberäkningar eller siffror.

- Blir vi påtvingade investeringsbidrag så ska dessa användas till att öka arbetstillfällena genom att påskynda byggnationerna av infrastrukturen.

När projektet kommer i gång så sker det med ett första steg av en första etapp. Totalt planeras fyra etapper och att allt ska vara klart omkring år 2015.

- Det första som sker, när den första detaljplanen vunnit laga kraft, blir att vi bygger ett antal visningshus, vägar, en parkeringsplats samt en första nedfart med skidlift. Samtidigt markbereds det för de 100 första tomterna, förklarar Staffan.

- De hus som planeras kommer att både vara privata såväl som anläggningens egna. Vi kommer att jobba med alla de boendeformer som kan erbjudas.

Medan byggnationerna av etapp ett sker så inleds detaljplanearbetet för etapp två.

- Vi kommer att jobba med rullande detaljplaner och försöka att styra etapp två så de byggnationerna inte stör de som då bor i det färdigställda första området.

Hemmeråsen, som fjället heter, kommer att marknadsföras som Idre Himmelfjäll, family mountain 365.

- Att göra en sådan här satsning på en ås låter inte så positivt som det mer värdeladdade ordet fjäll. Vi har som mål att även locka utländska gäster, därför den engelska delen och siffran 365 syftar på året runt verksamhet.

Medan Staffan Derning löst markfrågor och tagit fram underlag så har det dykt upp en rad andra projekt i bygden. Projekt där Derning haft synpunkter. Inte då minst mot den stugby som ska uppföras på andra sidan om vägen.

- Vi vill framförallt säkra en framtida ihopkoppling av skidåkning mellan Himmelfjäll och Idre Fjäll. Därför får det inte byggas så en sådan utveckling hindras, menar Staffan Derning.

- Den översiktsplan som kommunen nu ställer ut är bra, strålande helt enkelt. Den visar hur kommunen ser både Idre Fjäll och Himmelfjäll som ett område när det gäller turism- och fritid.

Det finns fler projekt som dykt upp i Idre. Ett golf- och spa-hotell vid golfbanan liksom Fliesbergs planer på såväl tåg- som ett stug- och affärsområde.

- För min del välkomnar jag alla som vill satsa i Idre, säger Staffan Derning.

Himmelfjäll vill inte uppfattas som en konkurrent med Idre Fjäll.

- Snarare ett komplement och vi är öppna för att diskutera en samverkan för hela destinationen Särna-Idre-Grövelsjön. Likaså håller vi öppet för möjligheten att Idre Fjäll går in som operatör för liftanläggningen på Himmerfjäll.

- Vårt fokus är dock att nu komma igång. Vi har en bra och professionell styrelse som kommer att jobba med Himmelfjäll. Vi har starka finansiärer och marken är vår. Nu vill vi komma igång så fort som möjligt och det vi ska utnyttja när vi planerar och bygger är den unika möjligheten att göra allt rätt från början. Det då fjället är obebyggt.

- 2015 ska allt vara klart och om ett år ska byggnationerna vara igång, säger Staffan Derning.

Mer läsning

Annons