Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särna försvarar sin turistbyrå

/
  • Särna turistbyrås gröna

Särna vill ha kvar sin levande turistbyrå med ett grönt i.
– Vi ser en levande turistbyrå som värdefull och accepterar inte att turistrådet nu väljer att nedgradera verksamheten i Särna, säger Helena Adolfsson

Annons

Älvdalens turistråd har tagit ett beslut om att ha två turistbyråer med grönt i, en i Älvdalen och en i Idre ,samt jobba med så kallade "svart i" i Särna och Grövelsjön. Ett svart i innebär att det blir en informationspunkt där information om orten finns att hämta, men inget krav på att det ska vara bemannat.

– Ett grönt i har ett betydligt högre värde än ett svart i, förklarar Helena Adolfsson i Särna Turistförening.

Därför har Turistföreningen, Särna byaråd och företagarna i Särna protesterat mot att den levande turistbyrån i Särna nu hotas.

– Vi har så mycket turister, speciellt sommartid att vi verkligen behöver en levande turistbyrå, fortsätter Helena.

I sin skrivelse föreslås att en turistchef anställs i Särna, som är kommunens mittpunkt och att personal flyttas från turistbyrån i Idre till Särna.

Jocke Johansson är ordförande för Älvdalens turistråd.

– Planen är två turistbyråer i egen drift, en i Idre och en i Älvdalen. På de övriga platser blir det ett svart i:et som då kan inrymmas i befintligt verksamhet.

Det högre belopp som utgått från Turistrådet till Särna camping, för att driva turistbyrån, minskas nu från 250 000 kronor till 50 000 kronor.

– Det handlar om ekonomi och den budget vi klarar av. Däremot har vi inga synpunkter på om Särna camping vill behålla sitt gröna i och fungera som en levande turistbyrå, tvärtom vore det bara positivt, säger Jocke Johansson.

Ett grönt i handlar om en högre licensavgift, men enligt Jocke Johansson är det inte några större pengar.

– Den avgiften kan vi betala om campingen fortsatt ser ett värde i att ha ett grönt i.

Däremot minskas den ersättning som tidigare betalats ut till Särna som ett bidrag för att driva en turistbyrå.

– Vi har gjort den bedömning att vi ska lägga mer energi på att sälja hela kommunen och på hemsidan, förklarar Jocke Johansson.

För Grövelsjöområdet och deras turistförening kommer ett samarbete att inledas med Idre turistbyrå när det gäller ett antal uppgifter.

– Vi hoppas kunna finna bra lösningar även för Särna på samma sätt, säger Jocke Johanson.

Mer läsning

Annons